عوارض بیهوشی دندانپزشکی بزرگسالان
عوارض بیهوشی دندانپزشکی بزرگسالان
بیهوشی ها از عوامل مهم و جدایی ناپذیر در عمل های جراحی مربوط به دندان پزشکی هستند که به دو صورت عمومی و یا موضعی انجام می شود. بیهوشی یک روش بسیار مناسب است که باعث میشود فرد در طول عمل جراحی هیچ گونه دردی را احساس نکند و متوجه چیزی نباشد.
اما بیهوشی عوارشی دارد که با تمام ایمن بودنی که دارد بعد از اتمام عمل و به هوش آمدن فرد بیمار خود را نشان می دهد که به آن عوارض بیهوشی گفته می شود. با توجه به اینکه جراحی های دندان پزشکی بسیار سخت می باشد و فرد باید درد زیادی را تحمل کند در مواقع حاد فرد را بیهوش می کنند و یا از بی حسی های موضعی استفاده می کنند. در این مقاله ما قصد داریم از بیهوشی در دندانپزشکی توضیح دهیم.
بیهوشی ها در دندانپزشکی
شاید عوارض بیهوشی دندانپزشکی در بزرگسالان بسیار شایع باشد اما بهترین راه حل برای افرادی می باشد که به دلیل ترسی که از دندانپزشکی دارند ترجیح می دهند در را تحمل کنند اما به هیچ عنوان به دندانپزشک برای معالجه خود مراجعه نکنند.
روش بسیار خوبی که برای کمک کردن به این افراد وجود دارد این است که از انواع بی حسی های موضعی استفاده شود تا فرد در حین ترمیم دندان متوجه هیچ گونه دردی نشود. برای تمامی خدماتی که در دندانپزشکی ها مانند عصب کشی ، پر کردن ، ترمیم ، جرم گیری و دیگر خدمات دندانپزشکی میتوان از آمپولهای بی حسی و آرام بخش استفاده کرد تا از این طریق بیمار بر ترس خود غلبه کند و دندان خود را که خراب شده است درست کند.
استفاده از بی حسی ها باعث می شود تا در طول درمان فرد هیچگونه دردی را حس نکند و همین موضوع باعث می شود تا بتواند بر ترس خود غلبه کند. بی حسی های موضعی شایع ترین نوع بی حسی هستند که در دندانپزشکی ها مورد استفاده قرار می گیرد. این بی حسی باعث می شود تا فیبر های مربوط به عصب دندان موقتا بی حس شود و به دلیلی بی حس شدن عصب دندان فرد هیچ گونه درد را در حین پر کردن و یا عصب کشی کردن متوجه نشود.
بیهوشی موضعی چیست ؟
از متداول ترین نوع بیهوشی ها در دندانپزشکی بیهوشی موضعی می باشد که به بی حس کردن یک بخشی خاصی از بدن گفته می شود. داروهای بی حسی موضعی می تواند شکل های مختلفی داشته باشد و به صورت اسپری و یا به صورت پماد باشد.یکی از رایج ترین نوع بی حسی ها که دندانپزشکان از آن ها استفاده می کنند لیدوکائین می باشد که اثر آن کوتاه مدت بوده و سریع بعد از گذشت چند ساعت از بین می رود.
این نوع از بی حسی ها دارای عوارض بیهوشی دندانپزشکی در بزرگسالان نیستند چون اثر آن موقتی بوده و جزوه بیهوشی های بسیار قوی نمی باشد. معمولا دندان پزشکان برای اینکه عوارض داروی بیهوشی در بزرگسالان را کاهش دهند از این نوع بی حسی ها استفاده می کنند که دارای کم ترین نوع عوارض می باشد و آسیبی به فرد وارد نمی کند.
استفاده از داروی بی حسی برای کودکان
ترس کودکان از دندان پزشکی یک ترسی است که به صورت اپیدمی در تمام کودکان وجود دارد و هر کودکی به محض اینکه به محیط دندان پزشکی وارد می شود و ابزار های دندان پزشکی را مشاهده می کند ترسی را در خود حس می کند.
باعث بی تابی و ناآرامی در کودکان می شود و در بسیاری از موارد والدین مجبور می شوند که مطب دندان پزشکی را ترک کنند تا بتوانند کودک خود را آرام کنند. در صورتی که وضعیت دندان کودک حاد باشد و نیاز به ترمیم داشته باشد اما کودک به علت ترسی که دارد مانع از انجام کار شود.
بهترین گزینه استفاده از داروها و بیهوشی های موضعی می باشد که یا از طریق تنفس کردن باعث بیهوشی کودک می شود و یا به صورت خوراکی می باشد که این دو نوع به علت ترسی که کودکان از آمپول ها دارند متداول ترین نوع می باشد. معمولا دارویی مه برای بیهوش کردن کودکان مورد استفاده قرار می گیرد از کم عوارض ترین نوع داروهای بی حسی و یا بی هوشی می باشد که به کودک آسیبی وارد نمیکند.
بیهوشی در دندانپزشکی
بیهوشی فردی که به دندانپزشکی مراجعه کرده است تنها در موارد بسیار خاص صورت می گیرد مانند مواردی که نیاز است فرد در طول جراحی دندان ثابت باشد و هیچ گونه حرکتی نداشته باشد و درد جراحی که قصد انجام ان را بر روی فرد دارند بسیار زیاد و خارج از تحمل فرد باشد.در این چنین مواردی فرد را بی هوش می کنند تا بتوانند آن را به صورت ثابت در کل طول عمل جراحی نگه دارند. البته این روش دارای عوارضی نیز می باشد کهخ گیجی و حالت تهوع از مهم ترین عوارض بیهوشی دندانپزشکی در بزرگسالان می باشد که به علت عوارضی که دارد این روش تنها در موارد بسیار خاص انجام می شود.
روش بیهوش کردن به این صورت می باشد که مواد بیهوشی از طریق تزریق وریدی که به طور معمول یک سرنگ حاوی مواد بیهوشی به داخل سیاهرگ بیمار تزریق می شود انجام می شود.یا فرد بیمار از طریق تنفس مواد بیهوشی به بیهوشی کامل می رسد. بیهوشی ها به دلیل عوارضی که دارند به عنوان آخرین راه حل در نظر گرفته می شود و تنها در موارد بسیار خاص فرد را بیهوش می کنند به طور مثال در مواردی که فرد استرس بسیار شدیدی از عمل جراحی دارد و بدن فرد به داروهای آرام بخش و ریلکس کننده به دلیل اضطراب بالا واکنشی نشان نمی دهد.
سخن پایانی
جراحی های دندانپزشکی معمولا بسیار پیچیده هستند و فرد در طول جراحی محتمل درد می شود. برای اینکه فرد بیمار کمترین درد را احساس کند متداول ترین روش بی حس های موضعی می باشد که عوارض جانبی ندارد و بعد از زمان کوتاه اثر آن به کلی از بین خواهد رفت. عوارض داروی بیهوشی در بزرگسالان بسیار شایع است و از بیهوشی تنها در موارد بسیار خاص استفاده می شود.