چه عواملی موفقیت ایمپلنت را تعیین میکنند؟
ایمپلنت دندان ساختاری است که میتواند به جایگزینی دندان ازدسترفته کمک کند. خود ایمپلنت در داخل یا بالای استخوان فک شما قرار میگیرد و بهعنوان یک ریشه دندان مصنوعی عمل میکند. یک دندان مصنوعی به نام تاج به ایمپلنت متصل میشود. ایمپلنت دندان بهگونهای طراحی شده است که بهعنوان یک وسیله ثابت در دهان شما باشد. در واقع، مطالعات میزان موفقیت ایمپلنت دندان را ۹۰ تا ۹۵ درصد گزارش کردهاند.
بااینحال، ممکن است ایمپلنت دندان طی چند ماه یا چند سال پس از کاشت ایمپلنت شکست بخورد. عوامل متعددی میتواند در این امر نقش داشته باشند.
ماندگاری ایمپلنتهای دندانی چقدر است؟
ایمپلنتهای دندان روش درمانی دائمی هستند. ماندگاری طولانیمدت ایمپلنت به این دلیل است که آنها مستقیماً با استخوان فک پیوند میخورند و از طریق فرایندی به نام osseointegration به بافت استخوانی اطراف فک شما متصل میشوند. هنگامی که استئواینتگراسیون کامل شد، ایمپلنت و استخوان اطراف آن با هم ترکیب میشوند؛ بنابراین، ایمپلنت میتواند بهعنوان یک ریشه دندان مصنوعی عمل کند که یکپایه محکم برای دندان مصنوعی ایجاد میکند.
اگرچه ایمپلنت به صورتی طراحی شدهاند که طول عمر بسیار زیادی داشته باشند، اما تاج متصل به آن ممکن است به دلیل ساییدگی و شکستگی نیاز به تعویض داشته باشد. حدود ۵۰ تا ۸۰ درصد روکشها ممکن است طی ۱۵ تا ۲۰ سال نیاز به تعویض داشته باشند. تعویض کردن تاج تأثیری در موفقیت ایمپلنت دندان ندارد.
انواع ایمپلنت دندان
بهطورکلی دو نوع ایمپلنت دندان وجود دارد.
ایمپلنتهای اندوستال
ایمپلنتهای اندوستال رایجترین نوع ایمپلنتهای دندانی هستند و شبیه پیچها یا استوانههای کوچک هستند. آنها معمولاً از تیتانیوم ساخته میشوند اما میتوانند از سرامیک نیز ساخته شوند. این ایمپلنتها با استفاده از یک فرایند معمولاً دومرحلهای مستقیماً در استخوان فک شما قرار میگیرند. در حین کاشت دندان، ناحیه جراحی بی حس میشود تا دردی احساس نکنید. ابتدا جراح شما برشی در لثههای شما ایجاد میکند. سپس استخوان فک شما را بادقت سوراخ میکند تا فضایی برای ایمپلنت ایجاد شود.
پس از کاشت ایمپلنت، استخوان فک و لثه شما اجازه بهبودی پیدا میکند. یک تاج معمولاً با استفاده از یکپایه فلزی به نام اباتمنت در ویزیت بعدی به ایمپلنت متصل میشود. روند بهبودی ممکن است چند ماه طول بکشد. نحوه مراقبت از بهداشت دهان و دندان و تغذیه مناسب در موفقیت ایمپلنت دندان تأثیر مستقیم میگذارد.
در برخی موارد، ممکن است یک روش درمانی دیگر همراه با کاشت ایمپلنت اندوستال موردنیاز باشد. هدف از این کار این است که ایمپلنت جدید پایه محکمتری در استخوان فک شما دارد. چند نمونه از این روشهای درمانی عبارتاند از:
پیوند استخوان
لیفت سینوس
ایمپلنت ساب پریوستئال
ایمپلنتهای ساب پریوستال در زیر لثه و بالای استخوان فک قرار میگیرند. آنها از یک قاب فلزی با زائدههای کوچک تشکیل شدهاند که کمی از لثه بیرونزدهاند. این ایمپلنتها معمولاً برای افرادی توصیه میشود که:
استخوان فک کافی برای قراردادن ایمپلنت اندوستال ندارد
ناتوانی یا عدم تمایل به انجام یک روش اضافی مانند پیوند استخوان قبل از کاشت ایمپلنت
همانند ایمپلنتهای اندوستئال، هنگام قراردادن ایمپلنتهای ساب پریوستال نیز از بیحسی موضعی استفاده میشود. کاشت ایمپلنت یک فرایند چندمرحلهای است.
اولین قدم در کاشت دندان شامل اندازهگیری استخوان فک است. این کار به این دلیل انجام میشود که ایمپلنت در هنگام قراردادن باعث عدم موفقیت ایمپلنت دندان نشود. جراح شما باید یک برش ایجاد کند تا استخوان فک شما را در معرض دید قرار دهد. پس از ایجاد برش روی لثه، قاب فلزی ایمپلنت روی استخوان فک شما قرار میگیرد. تاج دندانها را میتوان بر روی قاب فلزی ایمپلنت در جلسه بعدی قرارداد. روکش دندان روی اکستنشنهای کوچکی که از لثه بیرونزده است، متصل میشوند.
چه عواملی تعیینکننده موفقیت ایمپلنت دندان است؟
اگرچه طول عمر ایمپلنت دندان برای بسیاری از افراد مادامالعمر است، اما در برخی موارد ممکن است با شکست مواجه شوند. بهطورکلی، عدم موفقیت ایمپلنت معمولاً زمانی اتفاق میافتد که در روند ادغام استخوان با ایمپلنت یا روند بهبودی اختلال ایجاد شود.
عواملی که میتوانند باعث شکست کاشت دندان شوند عبارتاند از:
نگهداری نامناسب
بهداشت دهان و دندان به همان اندازه که برای دندانهای طبیعی شما اهمیت دارد، برای موفقیت ایمپلنت نیز مهم است. تجمع پلاک روی دندان میتواند منجر به بیماریهای لثه شود و به لثه و استخوان فک شما آسیب برساند.
هنگامی که تجمع پلاک ناحیه اطراف ایمپلنت را تحتتأثیر قرار میدهد، بیماری ایمپلنت نامیده میشود. مراحل اولیه بیماری ایمپلنت برگشتپذیر است. بااینحال، اگر این مشکل درمان نشود، میتواند به وضعیتی به نام پری ایمپلنت تبدیل شود که میتواند منجر به شکست ایمپلنت شود.
بنابراین، رعایت بهداشت دهان و دندان هنگام کاشت دندان بسیار مهم است. رعایت بهداشت دهان و دندان شامل موارد زیر میشود:
مسواک زدن حداقل دو بار در روز
نخ دندان کشیدن
محدودکردن مصرف غذاهای شیرین و کربوهیدرات دار
هر ۶ ماه یکبار برای معاینه به دندانپزشک خود مراجعه کنید
استخوان فک نامناسب
ایمپلنتهای اندوستال باید روی استخوان فک شما ثابت شوند؛ بنابراین، اگر استخوان فک کافی برای ثابت کردن آن در جای خود وجود نداشته باشد، امکان شکست ایمپلنت وجود دارد.
معاینه جامع استخوان فک قبل از ایمپلنت انجام میشود. این ممکن است شامل رادیوگرافی و مدلسازی سهبعدی برای تعیین کیفیت استخوان محل کاشت دندان میباشد. اگر استخوان کافی وجود نداشته باشد، برخی از افراد ممکن است قبل از ایمپلنت اندوستال، نیاز به پیوند استخوان یا لیفت سینوس داشته باشند.
ازدستدادن استخوان فک بهمرورزمان میتواند ایمپلنت را شل کند. شل شدن ایمپلنت ممکن است به دلیل:
بیماری ایمپلنت
پوکیاستخوان
سایر بیماریهای پزشکی که بر سلامت استخوان فک تأثیر منفی میگذارد
سیگارکشیدن
ایمپلنتهای دندانی در افرادی که سیگار میکشند، میزان موفقیت کمتری دارند. مطالعات نشان میدهد که میزان شکست کلی ایمپلنت برای افراد سیگاری ۱۱ درصد و برای افراد غیرسیگاری ۵ درصد است. ممکن است ۱۱ درصد عدد کمی باشد ولی دوبرابر شرایط معمول، امکان شکست ایمپلنت وجود دارد. سیگارکشیدن میتواند باعث شکست ایمپلنت در مراحل اولیه شود، زیرا میتواند جریان خون در ناحیه آسیبدیده را مسدود کند و بر روند استئواینتگراسیون و بهبود تأثیر منفی بگذارد.
دندانقروچه
دندانقروچه یا تجربه هرگونه تروما میتواند منجر به شکستگی ایمپلنت، لق شدن یا شکستن پیچ و یا شکستگی روکش شود. این به این دلیل است که حرکات مکرر سایش و ضربهزدن میتواند باعث ایجاد حرکات جزئی ایمپلنت شود که روند ادغام استخوان فک و ایمپلنت را مختل کند.
شرایط پزشکی
بیماریهای پزشکی مختلفی با شکست ایمپلنت دندان مرتبط است، از جمله:
- دیابت
- پوکی استخوان
- یک سیستم ایمنی ضعیف
- خونریزی
- اختلالات قلبی عروقی مانند فشارخون بالا، تصلب شرایین و نارسایی احتقانی قلب
سن
ایمپلنتهای دندانی ممکن است در افراد مسنتر با احتمال بیشتری شکست بخورند. این به این دلیل است که آنها بیماریهای زمینهای پزشکی یا استخوانی دارند. همچنین ممکن است روند بهبودی در افراد مسن کندتر است.
مصرف دارو یا درمان
برخی داروها یا درمانها نیز میتوانند بر شکست ایمپلنت تأثیر بگذارند. این شامل:
داروهای سرکوبکننده سیستم ایمنی
رقیقکنندههای خون
پرتودرمانی
یک جراح بیتجربه
بسیار حائز اهمیت است که یک جراح باتجربه، ایمپلنتهای دندانی شما را قرار دهد. یک جراح بیتجربه میتواند در شکست ایمپلنت از طریق موارد زیر تأثیرگذار باشد:
کاشت دندان با برنامهریزی ضعیف
قراردادن نادرست ایمپلنت
ضربه به بافت در هنگام کاشت ایمپلنت
استفاده از تاج قبل از پایداری ایمپلنت
اگر ایمپلنت دندان با شکست مواجه شود، چه اتفاقی میافتد؟
اگر علائمی دارید که نشاندهنده شکست ایمپلنت است، باید به دندانپزشک یا ارتودنتیست خود مراجعه کنید. برخی از علائم احتمالی شکست ایمپلنت که باید مراقب آنها بود عبارتاند از:
ایمپلنت متحرک
ایجاد درد بهخصوص هنگام گازگرفتن یا جویدن
علائم پری ایمپلنت در اطراف ایمپلنت که ممکن است شامل علائم زیر باشد:
- تغییر رنگ
- ورم
- خونریزی
- عقبنشینی لثه
- ایمپلنت
درمان یک ایمپلنت ناموفق
ایمپلنت ناموفق را میتوان با استفاده از بیحسی موضعی برداشت. گاهی اوقات میتوان ایمپلنت را جایگزین کرد. مطالعات نشان دادهاند که میزان موفقیت کلی جایگزینی ایمپلنتهای تک دندانی ۷۱ درصد است. در مواردی که ازدستدادن استخوان در اطراف ایمپلنت رخداده است، ممکن است به پیوند استخوان برای کمک به بازسازی بافت استخوان قبل از قراردادن ایمپلنت جدید نیاز باشد. در این صورت ممکن است چندین ماه طول بکشد تا ایمپلنت جدید خود را دریافت کنید.
اگر نمیخواهید ایمپلنت ناموفق را جایگزین کنید یا نمیتوانید جایگزین کنید، گزینههای درمانی بالقوه دیگری نیز وجود دارد. این گزینههای درمانی ممکن است شامل بریج یا پروتز دندان باشد.
اگر ازدستدادن استخوان قابلتوجهی رخ نداده باشد، پری ایمپلنت بدون برداشتن ایمپلنت قابلدرمان است. این شامل جرمگیری کامل و ضدعفونی ایمپلنت و محیط اطراف آن و همچنین مصرف یک دوره آنتیبیوتیک است.
نتیجه
در برخی موارد، ایمپلنتهای دندانی ممکن است شکست بخورند. عدم موفقیت ایمپلنت میتواند توسط عوامل مختلفی ایجاد شود. گاهی اوقات میتوان ایمپلنت را جایگزین کرد، اما گزینههای درمانی دیگری در صورت نیاز در دسترس هستند. در صورت مشاهده علائم شکست ایمپلنت به دندانپزشک یا ارتودنتیست خود مراجعه کنید.
6 نظر
شما پیج اینستا هم دارین؟
یه سوال داشتم خرید حضوری هم دارید
هزینه مشاورتون چنده؟
منابع این مطلب کجاست؟
دستخوش
خرید آنلاین هم دارید