درمان زخم زبان در دندانپزشکی:
درمان زخم زبان در دندانپزشکی:
از بیماری های دهان و دندان که می توانیم به اناشراه کنیم کنیم زخم زبان می باشد. زخم هایی که بر روی زبان ایجاد می شود می تواند به علت های بسیار مختلفی باشد و به علت های گوناگونی ایجاد شود. این دانه ها که در واقع همان زخم ها هستند و به رنگ قرمز می باشد.
این زخم ها معمولا خوش خیم هستند و درد ندارد و مشکل خاصی هم ایجاد نمیکند اما در هر صورتی اگر بعد از مدتی از بین نرفت باید به پزشک مراجعه شود تا مورد بررسی قرار بگیرد. تا علت و نوع آن مشخص شود و سپس برای درمان آن اقدامات لازم صورت بگیرد.
علت ایجاد زخم زبان:
از اصلی ترین علت های بروز ایجاد زخم زبان و یا ایجاد التهاب ها در زبان آسیب های فیزیکی می باشد که به زبان وارد می شود. گاز گرفتن گونها ، گاز گرفتگی زبان ، خوردن خوراکی هایی که داغ است . باعث ایجاد زخم هایی در زبان می شود که گاه می تواند دردناک باشد.
علاوه بر عوامل خارجی مانند موارد بالا که به ان اشاره کردیم .موارد دیگری نیز مانند بیماری های دندان نیز وجود دارد که باعث ایجاد زخم زبان می شود. از عوامل بسیار مهم دیگر که باعث ایجاد زخم در دهان می شود سرطان دهان می باشد که می تواند منجر به بروز زخم های دردناکی در دهان می شود که باید برای درمان ان ها از داروی شیمی درمانی استفاده کنند. لکه ها و دانه هایی که در زبان ها ایجاد می شود معمولا یا روی زبان است و یا در اطراف زبان می باشد .
از عوامل تغذیه ای که باعث بروز زخم زبان می شود توان به کمبود بعضی از مواد مغذی در بدن اشاره کنیم که کمبود ویتامین ها اشاره کرد که در افرادی که بیماری زخم زبان دارند معمولا بدن آن ها با کمبود ویتامین روبرو می باشد. صدمه های فیزیکی موجب می شود تا زخم هایی در کنار های زبان ایجاد شود . این زخم ها معمولا خطرناک نیستند و بعد از گذشت مدت کوتاهی از بین می روند و حتی به داروی خاصی نیز نیاز ندارد.
راه های درمان زخم زبان:
زخم هایی که در زبان ایجاد می شوند اگر در طول یک هفته از بین رفتند به درمان خاصی نیاز پیدا نخواهد کرد و به مرور از بین خواهد رفت. اما اگر زخم زبان به مدت بسیار طولانی به طور مثال دو هفته در دهان باشد و از بین نرود.
در اولین فرصت باید به پزشک مراجعه شود تا پزشک معاینات لازم را برای درمان آن انجام دهد ابتدا پزشک باید تشخیص دهد. نوه ضایعاتی که در دهان ایجاد شده است از چه نوعی می باشد برای این کار پزشک از زخمی که در دهان وجود دارد نمونه برداری می کند و سپس این نمونه را مورد آزمایش قرار می دهند تا از این طریق بتوانند به طور کامل زخم را مورد مطالعه قرار می دهند.
سپس برای درمان ان راه های مختلفی توصیه می کنند. یکی از راه های توصیه شده برای درمان این نوع از زخم ها دارو های قوی می باشد و در صورتی که با دارو مشکل برطرف نشود نیاز به عمل جراحی دارد تا با عمل کردن زخمی که هم عفونت دارد و هم در حال گسترش است تراشیده ود تا زخم به طور کلی از روی زبان برداشته شود.
پیشگیری برای جلوگیری از زخم زبان:
همانطور که در قسمت بالا به این موضوع اشاره کردیم زخم زبان ممکن است به علت های مختلفی ایجاد اما از مهمترین علل و اصلی ترین علت ها می توانیم به رعایت نکردن بهداشت دهان و دندان اشاره کرد. حتی رژیم غذایی نامناسب میتواند باعث بروز زخم دهان شود و خبر خوب این است که زخم هایی که در دهان ایجاد می شود.
در بیشتر اوقات به درمان های خانگی جواب داده و از این طریق درمان می شوند. به همین علت دندانپزشکان به توصیه های بهداشتی در رابطه با بهداشت دهان و دندان توصیه های اکید می کنند رعایت بهداشت موجب سلامتی دندان ها و جلوگیری از بیماری های عفونی دهان و دندان می کند.
هر فرد برای جلوگیری کردن از بیماری های دهان و دندان باید در روز سه مرتبه مسواک بزند و حداقل روزی یک بار از نخ دندان استفاده کند. استفاده از نخ دندان برای تمیز کردن غذاهایی که در لای دندان ها گیر کرده و با مسواک تمیز نمی شوند. بسیار مهم است چون این مواد در صورتی که در لای دندان ها باقی بماند باعث پوسیدگی دندان ها و بوی بد دهان می شود و به مرور زمان به علت میکروب هایی که بر اثر این بقایای مواد غذایی در دهان به وجود می آید سبب عفونت در دهان می شود .
انواع زخم زبان:
زخم هایی که در زبان ایجاد می شوند انواع مختلفی دارند و به اسم های گوناگونی نیز شناخته می شوند. از مهم ترین نوع این زخم ها می توانیم به موارد زیر اشاره کنیم :
۱-زخم های آفتی:
این نوع از زخم ها از زخم هایی می باشند که درد فراوان دارند و بسیار برای افراد آزار دهنده می باشند و ظاهر ان ها در سطح سفیدی دارد و نواحی اطراف آن قرمز می باشد.
۲-زخم لکوپلاکیا:
این نوع از زخم ها شبیه به ضایعات صاف شکل و یا خشن هستند که به رنگ سفید هستند .
۳-زخم اریتروپلاکیا:
این نوع از زخم ها قرمز رنگ میباشد و در بیشتر موارد در لکوپلاکی ها ایجاد می شوند. زخم هایی که در بالا به ان اشاره کردیم از مهم ترین زخم هایی می باشند که در دهان ایجاد می شود و در بیشتر مواقع با استفاده از دارو های خانگی مانند جوش شیرین از بهترین نوع از داروها برای درمان زخم ها می باشد.
سخن پایانی:
بهداشت دهان و دندان بسیار مهم می باشد و در صورتی که رعایت نشود .سبب بروز زخم زبان می شود که در بعضی موارد که به شکل افت بروز می کند میتواند دردناک باشد و برای فرد بیمار آزار دهنده باشد. زخم هایی که در دهان ایجاد می شود در طول کم تر از یک هفته بدون مصرف دارو از بین می رود و نیاز به درمان خاصی ندارد اما در صورتی که بعد از گذشته یک هفته بهبودی حاصل نشد باید به پزشک مراجعه شود.