با بریس، میتوانید دندانهای خود را در یک راستا قرار دهید و به لبخند رؤیایی خود برسید. برای افرادی که تازه میخواهند درمان ارتودنسی را شروع کنند؛ این سؤال مطرح است که «آیا ارتودنسی درد دارد؟» احساس مقداری درد و ناراحتی در طول درمان امری شایع و غیر قبال پیشگیری است.
همانطور که دهان شما با بریسهای جدید سازگار میشود؛ به مرور زمان درد و ناراحتی کاهش مییابد. علاوه بر این، چندین تکنیک مدیریت درد وجود دارد که میتوانید از آنها برای کاهش درد استفاده کنید. با این مطلب از کلینیک دندانپزشکی تاج همراه باشید تا با علل و روشهای کاهش و درمان درد ارتودنسی آشنا شوید.
علت احساس درد در درمان ارتودنسی چیست؟
بریس در مراحل ارتودنسی به دندانها فشار وارد میکند تا آنها را به موقعیت مورد نظر ارتودنتیست حرکت دهد. این فشار میتواند باعث التهاب و سوزش خفیف در دهان شود که دندانها و لثه را حساستر میکند. میزان ناراحتی فرد به روش درمان و ذهن فیزیولوژیکی او بستگی دارد.
استفاده از براکت نباید باعث ایجاد درد قابل توجهی در طول درمان ارتودنسی شود؛ اما ممکن است در ابتدا کمی ناراحتی ایجاد کند. مهمترین علل احساس درد در درمان ارتودنسی عبارتاند از:
- خوردن غذاهای سفت: بیتوجهی به محدودیتهای غذایی، دلیل اصلی درد دندان پس از درمان ارتودنسی است.
- براکتهای شل یا شکسته: یکی دیگر از دلایل درد دندان ناشی از درمان ارتودنسی، شل یا شکستگی براکتهای ارتودنسی است. در چنین مواردی، توصیه میشود در اولین فرصت به متخصص ارتودنسی مراجعه کنید.
- شروع حرکت دندانها: زمانی که یک فرایند جدید درمان ارتودنسی شروع میشود و براکتها روی دندانهای بیمار نصب میشوند، دندانها به تدریج پس از چند روز تحت فشار قرار میگیرند. تجربه فشار و درد در این زمان بخشی طبیعی از روند درمان است. همانطور که دندانها به سمت موقعیت مناسب خود هدایت میشوند، هم تراز و صاف میشوند. متخصص ارتودنسی معمولاً در این دوره برای کاهش درد ارتودنسی مسکن تجویز میکند.
- تراز کردن براکتها: گاهی اوقات، تشخیص و تجویز ارتودنتیست شامل سفت کردن بیشتر براکتها یا تنظیم انحنای آنها میشود. در این شرایط، احساس درد در لثه و دندان کاملاً طبیعی است.
اگر احساس درد یا چیزی غیرعادی دارید، در اسرع وقت با متخصص ارتودنسی تماس بگیرید.
دارم از درد ارتودنسی میمیرم! نکات تخصصی و ترفندهای دندانپزشکی کاهش درد ارتودنسی
داشتن مقداری احساس درد در ارتودنسی مانند ایمپلنت دندان در مراحل اولیه درمان اجتنابناپذیر است. نگران احساس درد نباشید. با رعایت کردن نکات زیر به راحتی میتوانید مقدار درد را کاهش دهید. اگر مقدار درد کاهش پیدا نکرد یا تشدید شد؛ برای بررسی علت اصلی درد باید به ارتودنتیست مراجعه نمایید.
موم ارتودنسی؛ ایجاد مانع بین سیم آزاردهنده ارتودنسی با دهان
در طول درمان ارتودنسی، متخصص ارتودنسی از موم ارتودنسی برای ایجاد مانع بین سیمها و دهان استفاده میکند. برای کاهش درد و ناراحتی ناشی از بریس، شما هم میتوانید این کار را در خانه انجام دهید. در محلی که بریس باعث ناراحتی میشود مقداری موم ارتودنسی قرار دهید.
داروهای مسکن بدون نسخه؛ مسکن برای درد ارتودنسی
مسکنهای ساده بدون نسخه مانند پاراستامول و داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی، به ویژه ایبوپروفن، میتوانند به خوبی دردهای طولانی مدت را تسکین دهند. با کاهش درد میتوانید مصرف آنها را متوقف کنید. حتماً دارو را طبق دستور مصرف کنید. برای کاهش درد ارتودنسی در اطفال خودسرانه هیچ دارویی را مصرف نکنید. حتماً با متخصص ارتودنسی اطفال مشورت نمایید.
شستشو با آب نمک؛ درمان خانگی برای درد ارتودنسی
استفاده از آب نمک از قدیمالایام برای پاکسازی و کاهش دردهای دندانی استفاده میشود. یک قاشق چایخوری نمک را داخل آب ولرم مخلوط کنید. زمانی که محلول داغ است اصلاً استفاده نکنید؛ ممکن است به بریس صدمه وارد شود. محلول آب نمک را مانند یک دهانشویه معمولی غرغره کرده و بشویید که درد لبها، زبان و داخل گونههای شما را آرام میکند.
در شرایط بسیار نادر، برخی از افراد واکنشهای آلرژیک به دستگاههای ارتودنسی را تجربه میکنند. تا زمانی که به متخصص ارتودنسی مراجعه کنید، این شستشو میتواند به کاهش درد کمک کند.
قطع کردن سیمها؛ شایعترین علت ایجادکننده درد در ارتودنسی
اگر درد ناشی از شکستگی براکت یا فشار دادن سیم به دهان باشد؛ برای ترمیم آن باید به متخصص ارتودنسی مراجعه کنید. اگر سیم در موقعیتی است که از نظر فیزیکی کشیده شده و به سمت گونه میرود؛ میتوانید از ناخنگیر تمیز برای جدا کردن سیم استفاده کنید. سپس انتهای سیم را با یک تکه موم ارتودنسی بپوشانید تا زمانی که بتوانید ارتودنتیست خود را ببینید.
خوردن غذاهای نرم؛ نکته مهم قابل توجه در مصرف مواد غذایی
میزان درد ارتودنسی یا خوردن غذاهای نرم تسکین پیدا میکند. سعی کنید از غذاهای ترد و سفت مانند چیپس، نان خشک، آجیل و غلات پرهیز کنید؛ زیرا این مواد میتوانند دهان را بیشتر تحریک کرده و ناراحتی موجود را تشدید کنند.
احساس درد و ناراحتی خفیف پس از بستن و سفت کردن یا برداشتن بریس طبیعی است. بنابراین بهترین راهحل این است که صبر کنید تا ناراحتی به طور طبیعی از بین برود.
درد ارتودنسی تا کی ادامه دارد؟
هنگامی که برای اولین بار بریسها را میگیرید؛ معمولاً درد و ناراحتی را تجربه خواهید کرد که برای اکثر افراد بین 4 تا 7 روز طول میکشد. همچنین ممکن است زمانی که ارتودنتیست شما تنظیمات یا تغییراتی مانند افزودن کش یا فنر را انجام میدهد، درد و ناراحتی را تجربه کنید. در چنین مواردی، درد نباید بیش از چند روز طول بکشد.
اگر در هر مرحله از درمان درد شدید شد یا بیشتر از حد معمول ادامه یافت، حتماً با متخصص ارتودنسی تماس بگیرید. در این زمینه میتوانید از متخصصان ارتودنسی درمانگاه شبانه روزی دندانپزشکی تاج نیز کمک بگیرید.
چه عواملی شدت درد ارتودنسی را تعیین میکند؟
عوامل مختلفی تعیینکننده میزان درد ارتودنسی هستند. متخصصان ارتودنسی معتقدند که شدت درد ارتودنسی تحت تأثیر عوامل مختلفی از جمله موارد زیر است:
- سن
- جنسیت
- آستانه درد فردی
- میزان نیروی اعمال شده
- وضعیت روانی
- سطح استرس
- تجربیات قبلی درد
محققان همچنین رابطه بین سلامت روانی بیماران و درک آنها از درد ارتودنسی را در نظر گرفتهاند. به نظر نمیرسد که درد تجربه شده توسط بیماران صرفاً به میزان نیروی ارتودنسی اعمال شده مربوط باشد؛ بلکه به سلامت روان فرد نیز مربوط باشد.
آیا بریسهای پایینی بیشتر دردناک هستند؟
بسیاری از بیماران گزارش میدهند که در ارتودنسی فک پایین درد بیشتری را حس میکنند. درد بیشتر در فک پایین هنگام ارتودنسی به دلایل زیر ایجاد میشود:
- در فک پایین زبان بیشتر به بریسها فشار وارد میکند.
- حرکت دادن فک در حین صحبت کردن و جویدن علت دیگری است که درد در بریسهای پایینی بیشتر احساس میشود.
البته میزان درد در روشهای مختلف ارتودنسی ممکن است متفاوت باشد. برای دریافت بهترین روش ارتودنسی با کمترین درد باید با متخصصان ارتودنسی مشورت نمایید.
آیا ارتودنسی امپول دارد؟
برخی از افراد که ترس یا فوبیای آمپول دارند از درمان ارتودنسی نیز جلوگیری میکنند. زیرا تصور میکنند که در درمان ارتودنسی از آمپول استفاده میشود. برای این افراد این سؤال مطرح است که «آیا ارتودنسی امپول دارد؟» شاید برای شما جالب باشد که بدانید در درمان ارتودنسی اصلاً از آمپول استفاده نمیشود. فرایند ارتودنسی دندان احتیاج به هیچگونه بی حسی دندانی و یا تزریق ماده بیحسکننده نداشته و بدون نیاز به این مرحله انجام خواهد شد.
آیا هنگام نصب ارتودنسی درد دارد؟
قرار دادن بریس روی دندان دردناک نیست. اما همانطور که دندانها شروع به حرکت میکنند، معمولاً احساس درد خواهید کرد. دردی که تجربه میکنید یک درد تیز نیست؛ بلکه یک درد مبهم است که معمولاً بیش از 2 یا 3 روز طول نمیکشد. بیشتر زمانی که دندانهای خود را لمس میکنید، احساس درد خواهید داشت.
کندن براکت ارتودنسی درد دارد؟
باورش سخت است که بالاخره به پایان سفر درمان ارتودنسی خود رسیدهاید. تمام آن سالها مسواک زدن و نخ دندان کشیدن دقیق و البته پرهیز از غذاهای سفت و چسبنده، نتیجه داده است. اما اکنون با یک سؤال جدید روبرو هستید: «کندن براکت ارتودنسی درد دارد؟»
بسیاری از بیماران از ارتودنتیستها میپرسند که آیا برداشتن بریسها درد دارد یا خیر. خبر خوب این است که در بیشتر موارد، پاسخ منفی است! با این حال، به شرایط مختلفی بستگی دارد. برخی افراد ممکن است در طول فرایند برداشتن، ناراحتی خفیفی را تجربه کنند. اگر پس از برداشتن بریسهای خود همچنان درد دارید؛ باید به متخصص ارتودنسی مراجعه نمایید تا علت دقیق درد را تعیین کند. به چند دلیل ممکن است بعد از برداشتن بریس درد داشته باشید که عبارتاند از:
- وجود عفونت در دهان
- داشتن حفره یا سایر مشکلات دندانی
- عدم استفاده درست و اصولی از نگهدارندهها
جهت اطلاع از هزینه ارتودنسی ۱۴۰۳ و تسکین هرگونه درد دندانی میتوانید از متخصصان کلینیک دندانپزشکی تاج کمک بگیرید. متخصصان ارتودنسی کلینیک دندانپزشکی تاج به صورت شبانه روزی در خدمت شما عزیزان هستند.
ایا ارتودنسی برای کودکان درد دارد؟
بسیاری از والدین نگران هستند که بریسها برای فرزندانشان بسیار دردناک باشد. همه کودکان در درمان ارتودنسی مقداری درد را تجربه میکنند. برای کاهش و مدیریت درد بریس فرزندانتان با متخصص ارتودنتیست کودکان مشورت نمایید.
توجه: میزان درد ارتودنسی در بزرگسالان بیشتر است. شاید تعجب کنید که تا آخر عمر میتوانید درمان ارتودنسی را انجام دهید. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره شرایط ارتودنسی و محدودیت سنی، خواندن مطلب «ایا ارتودنسی محدودیت سنی دارد؟» را پیشنهاد میدهیم.
بهترین نوع ارتودنسی با پیشرفتهترین فناوری همراه با متخصصان برتر کشور در کلینیک تاج
در این مطلب درباره اینکه «آیا ارتودنسی درد دارد؟» نکاتی را توضیح دادیم. داشتن مقداری درد در درمان ارتودنسی به دلیل فشار وارد کردن به دندان، تغییر تنظیمات امری عادی است. برای کاهش میزان درد میتوانید از آب نمک، داروهای مسکن و موم ارتودنسی استفاده نمایید. اگر میزان درد شدید شد و بهبود پیدا نکرد؛ باید در اسرع وقت به متخصص ارتودنتیست مراجعه نمایید.
جهت کاهش درد ارتودنسی به کلینیک دندانپزشکی تاج مراجعه نمایید. متخصصان کلینیک دندانپزشکی تاج که متشکل از 25 متخصص و مدرس دانشگاه های برتر هستند؛ از پیشرفته رین تجهیزات و امکانات جهت تسکین درد شما استفاده میکنند. جهت مشاوره با متخصصان و رزرو وقت میتوانید به صورت آنلاین اقدام نمایید. راههای ارتباطی دیگر با ما عبارت است از:
آدرس کلینیک: جنت آباد مرکزی، تقاطع نیایش (چهار راه ایرانپارس)، طبقه فوقانی بانک سپه، پلاک ۲
صفحه اینستاگرام کلینیک دندانپزشکی تاج
رسیدن به دندانهایی صاف و لبخندی زیبا در کلینیک دندانپزشکی تاج
سؤالات متداول
چگونه درد بریس را در خانه تسکین دهیم؟
اول از همه، سعی کنید دهان خود را با آب نمک گرم بشویید. استفاده از آب نمک یک روش ساده است که ممکن است به طور قابل توجهی به افزایش درد بریس کمک کند. در مرحله بعد، اگر هر مکان خاصی باعث ناراحتی شود، قرار دادن مقداری موم ارتودنسی ممکن است کمک کند. همچنین میتوانید از داروهای مسکن بدون نسخه برای متوقف کردن درد بریسها در صورت نیاز استفاده کنید.
در صورتی که درد ارتودنسی دارم باید مسواک بزنم؟
اگر در روزهای اول درمان ارتودنسی ثابت به دلیل درد و بیتوجهی به بهداشت دهان و دندان از مسواک زدن خودداری کنید، میتواند منجر به عفونت و بیماری لثه شود.
آیا درد علامت منفی در درمان ارتودنسی است؟
پس از تعویض سیمهای ارتودنسی، برخی از بیماران احساس درد میکنند، در حالی که برخی دیگر احساس درد نمیکنند. تجربه یا نداشتن درد نه علامت خوب و نه منفی در درمان ارتودنسی است.
آیا درد ارتودنسی فک بالا بیشتر است؟
برخی بیماران از درد ارتودنسی فک بالا شاکی هستند. هدگیرها، کشها و الاستیکها سبب تحریک اعصاب فک بالا میشوند، به همین دلیل افراد در روزهای اول درد را احساس میکنند، اما به طور حتم میزان آن کم است.