اباتمنت ایمپلنت یک اتصالدهنده کوچک است که ایمپلنت دندان را به تاج دندان یا سایر انواع ترمیم پیوند میدهد. انواع اباتمنت ایمپلنت نه تنها عملکرد و زیبایی دندانهای طبیعی را بازیابی میکنند؛ بلکه در حفظ سلامت دهان در دراز مدت نیز نقش مهمی دارند. اگر قصد انجام ایمپلنت دندان را دارید؛ قبل از اقدام اطلاعات خود را درباره ایمپلنت بالا ببرید تا انتخاب درستی داشته باشید. در این مطلب از کلینیک شبانه روزی دندانپزشکی تاج قصد داریم شما عزیزان را بیشتر با اباتمنت در ایمپلنت آشنا کنیم. تا انتهای مطلب همراه ما باشید.
اباتمنت ایمپلنت دندان چیست؟ آشنایی با انواع اباتمنت ایمپلنت
اباتمنت یک ماده پیوند دهنده ریز است که در طول ایمپلنتهای دندانی برای اتصال تاج، به ایمپلنت بیمار استفاده میشود. نقش اصلی آن ایجاد یک پایه پایدار و مطمئن برای تاج، پل یا پروتز ایمپلنت است.
اباتمنت بعد از اینکه ایمپلنت کاملاً در استخوان فک بیمار قرار گرفت؛ به بالای ایمپلنت مذکور متصل میشود. تاج مانند یک دندان معمولی عمل میکند. تاج، بیماران را قادر میسازد پس از چسباندن به اباتمنت با اطمینان غذا بخورند، صحبت کنند و لبخند بزنند. اباتمنت دارای مزایا و معایب خاصی است که در جدول زیر مزایا و معایب را به طور خلاصه توضیح دادهایم.
جدول مزایا و معایب اباتمنت |
|
مزایا |
معایب |
پایهای پایدار و محکم برای ترمیم دندان ارائه میدهد. | این عمل در مقایسه با سایر تکنیکهای پشتیبانی از ترمیمهای دندان، از جمله بریجهای سنتی، پیچیدهتر و تهاجمیتر است. |
از مواد زیستسازگار تشکیل شده است. | گرانتر از جایگزینها است زیرا نیاز به کاشت جراحی و به مواد تخصصی نیاز دارد |
نتیجه طبیعیتری را ایجاد میکند. | گاهی اوقات به مراقبت یا اصلاح بیشتری در طول زمان نیاز دارد که هزینه کلی مراقبت را افزایش میدهد. |
اباتمنت از مواد مختلفی ساخته میشود. بر اساس عملکرد مورد نظر، سازگاری مواد، الزامات زیباییشناختی و سیستم ایمپلنت مورد استفاده، متفاوت طراحی میگردد. در ادامه انواع اباتمنت ایمپلنت را توضیح میدهیم.
مواد سازنده؛ تیتانیوم، زیرکونیا و هیبرید
اباتمنتهای تیتانیومی سالها طرفداران زیادی داشتند و فوقالعاده قابل اعتماد و بادوام هستند. ثابت شده است که تیتانیوم بسیار قوی، ماندگار و واقعاً مواد زیست سازگار است که سیستم ایمنی بدن آنها را پس نمیزند. اما پس از آن، اباتمنتهای زیرکونیایی آمدند که نه تنها قوی هستند؛ بلکه نتایج زیبایی فوقالعادهای را نیز ارائه میدهند. مخصوصاً برای کسانی که لثههای نازک یا شفاف دارند. اباتمنت های هیبریدی را فراموش نکنیم. اباتمنت از جنس هیبرید استحکام تیتانیوم و زیبایی زیرکونیا را ترکیب میکند.
نحوه ساخت ایمپلنت؛ پیش ساخته و سفارشی
با توجه به نیاز بیمار اباتمنت به روشهای مختلفی تولید میشود. به طور کلی 2 نوع اباتمنت داریم که عبارتاند از:
- اباتمنت های پیش ساخته: اباتمنتهای پیش ساخته در اشکال و اندازههای مختلفی تولید میشوند. آنها معمولاً در مواردی استفاده میشوند که هرگز به اباتمنتهای سفارشی نیازی نیست. قیمت این نوع اباتمنت از نوع سفارشی کمتر است. در موقعیتهایی از دهان استفاده میشود که زیباییشناسی اهمیت کمتری دارد. علاوه بر این، زمانی که زمان محدود است، انتخاب عاقلانهای محسوب میشود؛ زیرا آنها سریعتر از اباتمنتهای سفارشی انتخاب و نصب میشوند.
- اباتمنتهای سفارشی: اندازه، شکل و کانتور دهان افراد در نحوه ساخت این اباتمنتها نقش دارد. اغلب زمانی انتخاب میشود که ایمپلنت در قسمت جلویی دهان فرد قرار میگیرد، جایی که زیباییشناسی بسیار مهم است. اباتمنت سفارشی از طریق ساخت قالبی از دهان بیمار و فرمولاسیون مدل ایمپلنت، اباتمنت و دندانهای اطراف ایجاد میشود.
تفاوت اباتمنت ایمپلنت دندان بر اساس روش ساخت را در جدول زیر به طور خلاصه برای شما توضیح دادهایم.
جدول تفاوت اباتمنت ایمپلنت بر اساس روش ساخت |
||
فاکتور | اباتمنت پیش ساخته |
اباتمنت سفارشی |
جنس | تیتانیوم، زیرکونیا | تیتانیوم، زیرکونیا |
زیباییشناسی
|
زیبایی خوب با تیتانیوم
زیبایی بهتر با زیرکونیا |
زیبایی برتر به دلیل سفارشیسازی |
استحکام و دوام | استحکام و دوام بالا با تیتانیوم
استحکام کمتر با زیرکونیا |
استحکام و دوام بالا با تیتانیوم
استحکام کمتر با زیرکونیا |
قیمت | هزینه کمتر | هزینه بالاتر به دلیل سفارشیسازی |
مناسب برای لثههای نازک | با تیتانیوم کمتر مناسب است.
با زیرکونیا مناسبتر است. |
به دلیل سفارشیسازی بسیار مناسب است. |
سهولت در اصلاح | امکان اصلاح محدود | امکان تغییر نامحدود |
سازگاری موقعیت ایمپلنت | سازگار با اکثر موقعیتهای ایمپلنت | ایدهآل برای موقعیتهای پیچیده ایمپلنت |
ایمپلنت دندان توسط انواع مختلفی از اباتمنتها پشتیبانی میشود که بر اساس نیازهای فردی بیمار و موقعیت ایمپلنت در دهان فرد انتخاب میشوند. محل قرارگیری ایمپلنت، مواد اباتمنت و قیمت آن از جمله متغیرهایی هستند که در تصمیمگیری در مورد اباتمنت تأثیر میگذارند.
نحوه اتصال؛ چسبی و پیچی
بعد از گذشت زمان لازم برای جوش خوردن استخوان فک با ایمپلنت، نوبت به وصل کردن اباتمنت میرسد. برای اتصال اباتمنت روی پیچ ایمپلنت از دو نوع اباتمنت استفاده میشود:
- اباتمنت چسبی: به دلیل مسطح بودن سطح اباتمنت های چسبی، برای چسباندن این مدل اباتمنت از چسب مخصوص دندان استفاده میشود. اباتمنت چسبی نسبت به روشهای پیچ شونده از نظر ظاهری، زیبایی بیشتری دارند. همچنین قیمت مناسب، نصب آسان و عدم ایجاد حساسیت، دیگر مزایای اباتمنت پیچی است. اما افزایش ریسک احتمال رشد پلاک و جرم، شکستن ایمپلنت و احتمال بروز مشکلاتی مثل پوسیدگی دندان یا عفونت نیز وجود دارد.
- اباتمنت پیچی: اباتمنتهای پیچ شونده به وسیله پیچ به ایمپلنت متصل میشود و رایجترین نوع اباتمنت هستند. امکان نصب راحت در تمامی بخشهای دهان، دوام و ماندگاری بالا و کاهش احتمال بروز عفونت از جمله مزایای اباتمنت پیچی است. از جمله معایب آن میتوان به کاهش زیبایی ظاهری ایمپلنت، افزایش ریسک شل شدن پیچهای ایمپلنت و خطر بلعیده شدن اشاره داشت.
دندانپزشک متخصص بر اساس در نظر گرفتن معیارهای مختلفی بهترین نوع ایمپلنت را به شما پیشنهاد میدهد. عمر ایمپلنت دندان تحت تاثیر کیفیت مواد اولیه آن است. پس اجازه دهید پزشک بهترین نوع را برای شما پیشنهاد دهد.
شکل ظاهری اباتمنت؛ استاندارد و زاویهدار
اباتمنت را از نظر شکل ظاهری نیز به انواع مختلفی میتوان تقسیم کرد.
- اباتمنت استاندارد: اباتمنت استاندارد به شکل استاندارد و متداول برای اکثر ایمپلنتها طراحی شدهاند. عموماً به شکل سیلندری یا مخروطی هستند.
- اباتمنت زاویهدار: زمانهایی که امکان کاشت ایمپلنت به صورت عادی و عمودی وجود ندارد از اباتمنت زاویهدار استفاده میشود. عدم نیاز به پیوند استخوان، مقاومت بسیار بالا در برابر شکستن و عدم نیاز به عملهای تهاجم از جمله مهمترین مزایای اباتمنت زاویهدار است.
هر نوع از این اباتمنتها برای شرایط خاصی از بیماران مناسب است و انتخاب نوع مناسب بستگی به نیازها و شرایط فرد دارد.
اهمیت انتخاب اباتمنت ایمپلنت مناسب چیست؟
انتخاب اباتمنت ایمپلنت مناسب به چند دلیل ضروری است:
- تناسب و پشتیبانی مناسب: اباتمنت، ایمپلنت دندان را به ترمیم نهایی متصل میکند و باعث فیت شدن ایمن و پایدار میشود. انتخاب اباتمنت مناسب برای موفقیت طولانی مدت و راحتی بیمار بسیار مهم است.
- زیبایی: اباتمنت مناسب میتواند به طور قابل توجهی بر ظاهر کلی ترمیم نهایی تأثیر بگذارد. اباتمنتها در مواد مختلفی مانند تیتانیوم، زیرکونیا یا هیبرید عرضه میشوند که بر نتیجه زیبایی نهایی تأثیر میگذارند. انتخاب بهترین اباتمنت برای شرایط خاص بیمار میتواند برای دستیابی به ظاهری طبیعیتر و دلپذیرتر کمک کند.
- عملکرد: انتخاب صحیح اباتمنت برای عملکرد مناسب ایمپلنت و ترمیم بسیار مهم است. این اطمینان را ایجاد میکند که نیروهای وارد شده به ایمپلنت در هنگام گاز گرفتن و جویدن به طور مساوی توزیع شوند؛ همچنین خطر عوارض یا شکست ایمپلنت را کاهش میدهد.
- درمان فردی: وضعیت بالینی هر بیمار منحصر به فرد است. انتخاب اباتمنت مناسب به متخصصان دندانپزشکی این امکان را میدهد تا درمان را با نیازها و شرایط خاص بیمار مانند کیفیت استخوان، ضخامت لثه و موقعیت ایمپلنت تنظیم کنند.
- طول عمر: یک اباتمنت خوب انتخاب شده میتواند به طول عمر کلی ایمپلنت دندان و ترمیم نهایی کمک کند. تناسب مناسب منجر به کاهش خطر عوارضی مانند پری ایمپلنت و شکست ایمپلنت میشود.
انتخاب اباتمنت مناسب برای ایمپلنت دندان یک مرحله حیاتی در روند درمان است. برازش مناسب، پشتیبانی، زیبایی، عملکرد و طول عمر ایمپلنت و ترمیم را تضمین میکند. در نهایت منجر به نتیجه موفقیتآمیز و افزایش رضایت بیمار میشود.
راهنمای گام به گام برای انتخاب و نصب اباتمنت ایمپلنت
با پیروی از این دستورالعملهای گام به گام، دندانپزشکان میتوانند به طور مؤثر اباتمنت مناسب را انتخاب کنند. همچنین از نتیجه موفقیتآمیز با نتایج بهینه زیبایی و عملکرد، اطمینان حاصل کنند. مراحل انتخاب و نصب اباتمنت ایمپلنت عبارت است از:
مرحله 1: ارزیابی وضعیت بالینی
دندانپزشک برای انتخاب درست اباتمنت تاریخچه دندانی و پزشکی بیمار را بررسی میکند. برای ارزیابی دقیق، مراحل معاینه بالینی جامع زیر را انجام میدهد:
- ارزیابی پریودنتال
- آنالیز اکلوزال
- ارزیابی رادیوگرافی (مانند CBCT یا رادیوگرافی پانورامیک)
با انجام دقیق ارزیابیهای بالا موقعیت ایمپلنت، کیفیت استخوان و ضخامت لثه را تعیین میکند.
مرحله 2: انتخاب نوع اباتمنت مناسب
بین اباتمنتهای پیش ساخته و سفارشی بر اساس وضعیت بالینی، نیازهای زیبایی و موقعیت ایمپلنت بیمار تصمیم گرفته میشود. استفاده از اباتمنت سفارشی را برای موقعیتهای پیچیده ایمپلنت یا زمانی که به زیبایی برتر نیاز است، در نظر گرفته میشود. اباتمنتهای پیش ساخته ممکن است برای اکثر موارد مناسب باشند و مقرون بهصرفهتر است.
مرحله 3: انتخاب جنس مناسب اباتمنت
بر اساس نیازهای خاص بیمار، نیازهای زیباییشناختی و ضخامت لثه، بین اباتمنتهای تیتانیوم، زیرکونیا یا هیبریدی انتخاب صورت میگیرد. تکیهگاههای تیتانیوم استحکام و دوام بالایی دارند. اباتمنتهای زیرکونیا زیبایی بهتری را به خصوص در مواردی که لثههای نازک یا شفاف دارند، ارائه میدهند. اباتمنتهای هیبریدی استحکام تیتانیوم را با زیبایی زیرکونیا ترکیب میکنند.
مرحله 4: تعیین اندازه و شکل اباتمنت مناسب
برای اندازهگیری عرض و ارتفاع دندانهای مجاور از کولیسهای دندانی یا کولیسهای دیجیتال استفاده میشود. اباتمنتی انتخاب میشود که شباهت زیادی به اندازه و شکل دندان طبیعی دارد و باعث پشتیبانی مناسب برای ترمیم نهایی و نتایج زیبایی میشود. هنگام انتخاب شکل اباتمنت، طرح اکلوزال و تماس دندانهای مجاور باید در نظر گرفته شود.
مرحله 5: بررسی تناسب اباتمنت
اباتمنت انتخاب شده روی ایمپلنت قرار داده میشود و تناسب آن را با استفاده از کاوشگر یا پروب مورد بررسی قرار میگیرد. برای جلوگیری از عوارضی مانند پری ایمپلنت و شکست ایمپلنت، باید اباتمنت به درستی و بدون هیچ شکاف یا تکان دادن جایگذاری شود. انسداد و کنتاکتهای بین پروگزیمال برای اطمینان از عملکرد و پایداری مناسب بررسی میشود.
مرحله 6: قالبگیری ایمپلنت
پس از اینکه اباتمنت به طور ایمن به ایمپلنت چسبانده شد، با استفاده از یک سینی یا مواد قالبگیری مناسب، قالبگیری دقیق انجام میشود. قالب برای ساخت ترمیم نهایی (مانند تاج، بریج یا دندان مصنوعی) به آزمایشگاه دندانپزشکی ارسال میگردد. اطلاعات دقیقی در مورد اباتمنت انتخابی، جنس، اندازه، شکل و مشخصات ظاهری در اختیار آزمایشگاه دندانپزشکی قرار داده میشود.
مرحله 7: ارزیابی ترمیم نهایی
هنگامی که لابراتوار دندانپزشکی ترمیم نهایی را کامل کرد، تناسب، اکلوژن و زیبایی آن را روی اباتمنت انتخاب شده ارزیابی میکند. هر گونه تنظیمات لازم را برای اطمینان از عملکرد، راحتی و ظاهر بهینه انجام میدهد. برای نظارت بر سلامت ایمپلنت، اباتمنت و ترمیم نهایی، قرار ملاقاتهای پیگیری منظمی با دندانپزشک ضروری است.
قیمت اباتمنت ایمپلنت چقدر است؟ قیمت اباتمنت کره ای
اگر قصد انجام ایمپلنت دارید توجه داشته باشید که قیمت اباتمنت ایمپلنت جدا از هزینه کلی ایمپلنت محاسبه نمیشود. قیمت اباتمنت ایمپلنت با توجه به برندهای مختلف در جدول زیر ذکر شده است.
جدول قیمت اباتمنت ایمپلنت |
|||
برند ایمپلنت
|
قیمت به تومان |
||
قیمت اباتمنت کره ای | 8.000.000 | ||
پایه ایمپلنت آلمانی | 10.000.000 | ||
پایه ایمپلنت سوئیسی اشترومن | 20.000.000 | ||
پایه ایمپلنت نودنت | 10.000.000 |
توجه داشته باشید که تمام قیمتها در کلینیک دندانپزشکی تاج بر اساس تعرفه تعیین میشود. برای اطلاع دقیق از هزینه ایمپلنت دندان با شماره 02144444103 تماس بگیرید.
دلایل افتادن اباتمنت ایمپلنت چیست؟
شل شدن و افتادن اباتمنت ایمپلنت یکی از عوارض رایج در ترمیم ایمپلنت محسوب میشود و در روکشهای تک ایمپلنتی رایج است. شل شدن پیچ اباتمنت میتواند منجر به مشکلات زیر شود:
- افزایش ریز شکاف بین اباتمنت و ایمپلنت
- عفونت بافت نرم
- رشد درونی بافت گرانوله در محل اتصال
- شکستگی پیچ شل تحت نیروهای اکلوزالی شدید
عوامل احتمالی مسئول شل شدن و افتادن اباتمنت ایمپلنت عبارتاند از:
- عادات پارافانکشنال مانند دندانقروچه یا فشردن دندانها به هم
- تاج پهنتر از اباتمنت
- شیب کاسپال تند
- بارگذاری غیر محوری ایمپلنت
این عوامل میتوانند نیروهای جداکننده روی محل اتصال پیچ را افزایش دهند که منجر به شل شدن پیچ اباتمنت و افتادن ایمپلنت میشود.
فرق هیلینگ و اباتمنت چیست؟
برای درک بهتر فرق هیلینگ و اباتمنت ابتدا باید با هیلینگ آشنا شوید. هیلینگ ایمپلنت بعد از قرار دادن پایه داخل لثه بر روی ایمپلنت قرار داده میشود. هدف استفاده از هیلینگ به طور کلی حفاظت از ایمپلنت در طول دوره بهبودی و ایجاد فضای مناسب برای رشد لثه به دور پایه ایمپلنت است. فرق هیلینگ و اباتمنت عبارت است از:
- زمان استفاده: بلافاصله پس از جراحی ایمپلنت هیلینگ کپها نصب میشوند. درحالیکه پس از دوره بهبودی و جوش خوردن ایمپلنت به استخوان اباتمنتها نصب میگردند.
- عملکرد: هدف از استفاده از هیلینگ شکلدهی به لثه و حفاظت از ایمپلنت در طول بهبودی است. درحالیکه اباتمنتها به عنوان پایهای برای نگهداری تاج مصنوعی عمل میکنند.
- مواد تشکیلدهنده: هیلینگ معمولاً از پلاستیک یا فلز ساخته میشود. درحالیکه اباتمنتها از تیتانیوم، زیرکونیا یا سایر مواد متناسب با نیازهای زیباییشناسی و عملکردی ساخته میشوند.
هر دو، هیلینگ و اباتمنت در فرایند و موفقیت ایمپلنت نقش مهمی را ایفا میکنند.
استفاده از بهترین نوع اباتمنت ایمپلنت در کلینیک دندانپزشکی تاج
اباتمنت از کلیدیترین بخشهای ساختار ایمپلنت محسوب میشود که نقش مهمی در موفقیتآمیز بودن فرایند ایمپلنت دندان دارد. در این مطلب درباره انواع اباتمنت ایمپلنت مطالبی را توضیح دادیم. بهترین نوع اباتمنت را دندانپزشک شما بر اساس شرایط مختلفی به شما پیشنهاد میدهد. توجه داشته باشید که در موفقیت ایمپلنت علاوه بر انتخاب درست اباتمنت، میزان تخصص و تجربه دندانپزشک نیز مؤثر است.
برای انجام ایمپلنت اصولی و استاندارد میتوانید به کلینیک دندانپزشکی تاج مراجعه نمایید. متخصصان کلینیک دندانپزشکی به صورت 24 ساعته در خدمت شما عزیزان هستند. در نظر داشته باشید که کلینیک دندانپزشکی تاج در زمینه ایمپلنت، کامپوزیت، لمینت و اصلاح لبخند بسیار پیشرفته و مجهز است. جهت مشاوره با متخصصان و رزرو وقت با شماره02144444103 تماس بگیرید. راههای ارتباطی دیگر با ما عبارت است از:
آدرس کلینیک: جنت آباد مرکزی، تقاطع نیایش (چهار راه ایرانپارس)، طبقه فوقانی بانک سپه، پلاک ۲
صفحه اینستاگرام کلینیک دندانپزشکی تاج
سؤالات متداول
آیا میتوان اباتمنتها را اصلاح یا تنظیم کرد؟
اباتمنتهای سفارشی امکان اصلاح نامحدود را ارائه میدهند، درحالیکه اباتمنت های پیش ساخته گزینههای اصلاح محدودی دارند. در صورت لزوم، اباتمنتها را میتوان توسط لابراتوار دندانپزشکی یا در برخی موارد توسط متخصص دندانپزشکی در طول عمل بالینی تنظیم کرد تا به تناسب، زیبایی و عملکرد مطلوب دست یابد.
آیا میتوان اباتمنتها را پس از قرار دادن آنها تعویض یا تغییر داد؟
اباتمنتها را میتوان در صورت لزوم تعویض یا تغییر داد. مانند مواردی که در تناسب، زیبایی یا عملکرد مشکلی وجود دارد. با این حال، مشورت با یک متخصص دندانپزشکی برای تعیین بهترین روش اقدام برای وضعیت بالینی خاص ضروری است.
اباتمنت چیست و چرا اهمیت دارد؟
اباتمنت جزء اتصال دهندهای است که ایمپلنت دندانی را به ترمیم نهایی مانند تاج، بریج یا پروتز متصل میکند. انتخاب اباتمنت مناسب برای حمایت مناسب، ثبات و زیبایی ترمیم نهایی ضروری است و به موفقیت طولانیمدت ایمپلنت دندان کمک میکند.
چگونه مواد اباتمنت مناسب را انتخاب کنم؟
انتخاب بین اباتمنت تیتانیوم، زیرکونیا یا هیبریدی به عواملی مانند الزامات زیبایی، عوامل خاص بیمار (مانند ضخامت لثه) و موقعیت ایمپلنت بستگی دارد. تکیهگاههای تیتانیومی قوی و بادوام هستند. درحالیکه اباتمنتهای زیرکونیایی زیبایی بهتری ارائه میدهند. اباتمنتهای هیبریدی هم استحکام و هم زیبایی دارند.
بعد از جراحی اباتمنت چه باید کرد؟
در روز جراحی از شستشو، تف کردن یا لمس زخم جلوگیری کنید. همچنین تا زمانی که بیحسی ناشی از تزریق از بین نرود، از جویدن خودداری نمایید.