دهانشویه برای عفونت لثه و دندان؛ بهترین دهانشویه آنتی باکتریال

دهانشویه برای عفونت لثه و دندان

فهرست مطالب

عفونت لثه یکی از مشکلات شایع دهان و دندان است که می‌تواند باعث التهاب، خونریزی و حتی تحلیل بافت‌ لثه شود. اگر این عفونت به موقع درمان نشود، ممکن است به مشکلات جدی‌تری مانند بیماری‌های پریودنتال منجر شود که در نهایت تاثیرات منفی بر سلامت دندان‌ها و استخوان‌های فک خواهد داشت. یکی از روش‌های مؤثر برای کنترل و کاهش علائم عفونت لثه استفاده از دهانشویه‌ها است. دهانشویه‌ها علاوه بر کمک به بهداشت روزانه دهان، به طور خاص می‌توانند در مبارزه با باکتری‌ها، کاهش التهاب و تسکین علائم عفونت لثه موثر باشند.

 دهانشویه عفونت لثه، با ترکیبات خاص خود، مانند مواد ضد‌باکتریال و ضد‌التهابی، به کاهش عفونت و جلوگیری از پیشرفت آن کمک می‌کند. در این مقاله، به بررسی اهمیت مصرف دهانشویه‌ برای عفونت لثه و دندان، انواع مختلف آن و نحوه استفاده صحیح از دهانشویه‌ها خواهیم پرداخت. در ادامه این مطلب از سری مقاله‌های کلینیک دندانپزشکی شبانه روزی تاج، با ما همراه بمانید. 

بهترین دهانشویه برای عفونت لثه و دهان چیست؟

دهانشویه‌ها ابزار موثری برای کمک به درمان عفونت‌های لثه هستند. دهانشویه برای عفونت لثه و دندان، با خاصیت ضد باکتریال، ضد التهابی و ضدعفونی‌کننده خود، به تسکین علائم و پیشگیری از مشکلات بیشتر کمک کنند. اما در برخی موارد عفونت‌های دندانی یا لثه‌ای ممکن است نیاز به درمان‌های سیستمیک داشته باشند. یکی از این درمان‌ها استفاده از آنتی‌بیوتیک‌هایی مانند قرص پنی‌سیلین وی 500 برای عفونت دندان و لثه است.

این دارو برای درمان عفونت‌های دندان و لثه در موارد شدیدتر یا زمانی که عفونت به عمق لثه‌ها و ساختارهای دندانی گسترش یابد، تجویز می‌شود. در ادامه این مقاله، به بررسی مهم‌ترین انواع دهانشویه‌ها برای عفونت لثه و دندان پرداخته‌ایم و نمونه‌های صنعتی و خانگی را بررسی کرده‌ایم؛ سپس روش مصرف و نمونه‌های موجود در بازار را شرح داده‌ایم.

دهانشویه کلرهگزیدین برای عفونت دندان

1. دهانشویه کلرهگزیدین برای عفونت دندان؛ آنتی باکتریال قدرتمند

بسیاری از متخصصان معتقدند بهترین دهانشویه برای عفونت لثه و دندان، دهانشویه حاوی کلرهگزیدین است.این دهانشویه به طور خاص برای افراد دارای عفونت دهان و لثه‌ طراحی شده است. کلرهگزیدین، قادر است باکتری‌های مضر را از بین برده و به کاهش التهاب و خونریزی لثه‌ها کمک کند. دهانشویه‌های حاوی کلرهگزیدین برای عفونت‌های لثه مانند ژنژیویت بسیار موثر هستند. 

  • نحوه اثرگذاری: کلرهگزیدین با ایجاد یک لایه محافظ روی لثه‌ها و دندان‌ها از رشد باکتری‌ها جلوگیری می‌کند و به بهبود التهاب لثه‌ها سرعت می‌بخشد. این دهانشویه معمولا برای درمان کوتاه‌مدت عفونت‌های لثه به کار می‌رود.
  • روش مصرف: معمولاً توصیه می‌شود که دهانشویه کلرهگزیدین را دو بار در روز، بعد از مسواک زدن استفاده کنید. مقدار مصرف معمولی حدود 10 میلی‌لیتر است که باید به مدت 30 ثانیه در دهان چرخانده شود. 

نکته: استفاده طولانی‌مدت از هر نوع دهانشویه برای عفونت لثه باید تحت نظر دندان‌پزشک باشد، زیرا مصرف مداوم ممکن است باعث تغییر رنگ دندان‌ها شود. دهانشویه‌هایی مانند Corsodyl و Parodontax حاوی کلرهگزیدین هستند.

2. دهانشویه‌ حاوی فلوراید برای تقویت مینای دندان؛ پیشگیری از پوسیدگی

دهانشویه‌های فلورایدی بیشتر به تقویت مینای دندان و پیشگیری از پوسیدگی دندان‌ها کمک می‌کنند، اما برخی از آنها خواص ضد‌باکتریایی هم دارند. دهانشویه حاوی فلوراید به کاهش التهاب لثه‌ها و مبارزه با عفونت کمک نموده و با افزایش مقاومت دندان‌ها در برابر باکتری‌ها، به تقویت بهداشت دهان کمک می‌کند.

  • نحوه اثرگذاری: فلوراید با تقویت ساختار دندان‌ها و جلوگیری از پوسیدگی، پلاک دندانی را از بین می‌برد و در نتیجه به بهبود وضعیت لثه‌ها و جلوگیری از پیشرفت عفونت کمک می‌کند.
  • روش مصرف: دهانشویه‌های فلورایدی معمولاً باید پس از مسواک زدن و شستشوی دهان با آب استفاده شوند. مقدار مصرف معمولی 10 میلی‌لیتر است که باید به مدت 30 ثانیه در دهان چرخانده شود.

نکته: دقت کنید که از بلعیدن دهانشویه خودداری نموده و حداقل 30 دقیقه پس از مصرف از خوردن و آشامیدن پرهیز کنید. پیشنهاد ما برای استفاده از دهانشویه‌ حاوی فلوراید؛ Listerine Fluoride و Oral-B Fluoride Mouthwash هستند.

دهانشویه‌های ضدالتهابی طبیعی و حاوی عصاره گیاهی

3. دهانشویه‌های ضدالتهابی طبیعی و حاوی عصاره گیاهی؛ خواص آنتی باکتریال

دهانشویه ضد التهابی، معمولاً حاوی عصاره‌های گیاهی با خواص ضد التهابی و ضد باکتریال است. مواد طبیعی مانند چای سبز، آلوورا، بابونه و نعناع به کاهش التهاب لثه‌ها، تسکین درد و جلوگیری از عفونت‌های دهانی کمک می‌کنند. این دهانشویه‌ها برای افرادی که به دنبال گزینه‌های طبیعی و ملایم‌تر هستند، مفید خواهند بود.

  • نحوه اثرگذاری: عصاره‌های گیاهی مانند چای سبز و آلوورا خواص آنتی‌اکسیدانی دارند که می‌توانند به کاهش التهاب لثه‌ها کمک کرده و از رشد باکتری‌ها جلوگیری کنند.
  • روش مصرف: این دهانشویه‌ها معمولاً باید به طور روزانه و پس از مسواک زدن استفاده شوند. مقدار مصرف مناسب حدود 10 میلی‌لیتر است که باید به مدت 30 ثانیه در دهان چرخانده شود.

نکته: برخی از این دهانشویه‌ها ممکن است نیاز به رقیق‌سازی داشته باشند، بنابراین همیشه دستورالعمل روی محصول را دنبال کنید. دهانشویه‌های حاوی عصاره آلوورا یا چای سبز مانند TheraBreath و Nature’s Answer نمونه های خوبی برای مصرف خواهند بود. 

4. دهانشویه‌های حاوی اکسید روی (Zinc Oxide)؛ ترکیبات معدنی موثر

اکسید روی یک ترکیب معدنی است که خواص ضد‌باکتریال و ضد‌التهابی دارد. این ماده به طور مؤثر می‌تواند از تجمع باکتری‌ها در دهان جلوگیری کرده و به کاهش التهاب لثه‌ها کمک کند. همچنین، اکسید روی به کاهش بوی بد دهان (هالیتوزیس) کمک می‌کند.

  • نحوه اثرگذاری: دهانشویه حاوی اکسید روی با از بین بردن باکتری‌های مضر و کاهش التهاب، به بهبود سلامت لثه‌ها و جلوگیری از پیشرفت عفونت‌های لثه کمک می‌کند و به اعتقاد برخی متخصصان، بهترین دهانشویه برای عفونت لثه و دندان است. 
  • روش مصرف: دهانشویه‌های حاوی اکسید روی را به مدت 30 ثانیه تا 1 دقیقه در دهان بچرخانید و از بلعیدن آنها خودداری کنید. این دهانشویه‌ها را می‌توان دو بار در روز استفاده کرد.

نکته: پیشنهاد می‌کنیم از دهانشویه‌هایی مانند Colgate Total که حاوی اکسید روی هستند استفاده کنید. 

دهانشویه هیدروژن پراکسید

5. دهانشویه‌های ضدعفونی‌کننده برای لثه و دندان؛ حاوی هیدروژن پراکسید

هیدروژن پراکسید یکی از مواد ضدعفونی‌کننده‌ای است که برای تمیز کردن دهان و جلوگیری از عفونت‌های دندانی مورد استفاده قرار می‌گیرد. این ماده با خواص ضدعفونی‌کننده و ضد ‌اکتریال خود، می‌تواند به کاهش عفونت و بهبود سلامت لثه‌ها کمک کند.

  • نحوه اثرگذاری: هیدروژن پراکسید به از بین بردن باکتری‌ها و تمیز کردن نواحی دهان کمک می‌کند، که در نتیجه باعث کاهش التهاب لثه‌ها و جلوگیری از گسترش عفونت می‌شود.
  • روش مصرف: هیدروژن پراکسید معمولاً باید با آب رقیق شود (مثلاً 1 قسمت هیدروژن پراکسید به 2 قسمت آب). دهانشویه رقیق‌شده باید به مدت 30 ثانیه در دهان چرخانده شود.

نکته: حتما در نظر داشته باشید که از بلعیدن دهانشویه حاوی هیدروژن پراکسید خودداری کنید. به این منظور دهانشویه حاوی زینک و هیدروژن پراکساید “پایا دنتال” می تواند انتخاب بسیار مناسبی باشد. همچنین در کنار استفاده از دهانشویه برای عفونت لثه و دندان، رعایت بهداشت دهان و دندان (مسواک زدن مرتب، استفاده از نخ دندان) ضروری است. 

دهانشویه خانگی برای عفونت لثه و دندان؛ 7 روش خانگی که  باید بشناسیم

دهانشویه‌های خانگی، یکی از روش‌های طبیعی و مقرون به‌صرفه برای بهبود بهداشت و عفونت دهان و لثه هستند. این دهانشویه‌ها معمولاً از مواد طبیعی که خاصیت ضد‌باکتریال و ضدالتهابی دارند، تهیه می‌شوند و می‌توانند به کاهش التهاب لثه‌ها، جلوگیری از بوی بد دهان و پیشگیری از عفونت‌ کمک کنند. در ادامه به بررسی 7 نوع دهانشویه خانگی برای عفونت لثه و دندان پرداخته‌ایم و روش مصرف آن‌ها را توضیح داده‌ایم.

دهانشویه برای عفونت دهان با نمک و آب گرم

1. دهانشویه برای عفونت دهان؛ نمک و آب گرم

نمک یکی از قدیمی‌ترین و مؤثرترین مواد ضدعفونی‌کننده طبیعی است. این ماده به کاهش التهاب لثه‌ها و از بین بردن باکتری‌های مضر دهان کمک می‌کند. همچنین، شستشوی دهان با آب نمک می‌تواند به تسکین درد و کاهش ورم لثه‌ها کمک کند.

  • روش تهیه: 1 قاشق چای‌خوری نمک را در یک فنجان آب گرم (تقریباً 200 میلی‌لیتر) حل کنید.
  • روش مصرف: دهان خود را با محلول نمک و آب گرم شستشو دهید و به مدت 30 ثانیه محلول را در دهان بچرخانید. سپس آن را بیرون بریزید. این کار را می‌توانید 2 تا 3 بار در روز برای درمان التهاب لثه‌ها انجام دهید.

نکته: برای درمان عفونت‌های خفیف یا التهاب لثه، می‌توانید این دهانشویه را 3 تا 4 بار در هفته استفاده کنید. در صورت وجود عفونت شدیدتر یا درد، تا 7 روز می‌توانید روزانه 2 تا 3 بار از آن استفاده کنید.

2. دهانشویه برای عفونت دندان با خاصیت سفید‌کنندگی؛ جوش‌شیرین

جوش‌شیرین یک ماده ضد‌باکتریال و ضد‌قارچ است که به از بین بردن باکتری‌های دهان و بهبود سلامت لثه‌ها کمک می‌کند. جوش‌شیرین همچنین در سفید کردن دندان‌ها و حفظ تعادل pH دهان موثر است.

  • روش تهیه: 1 قاشق چای‌خوری جوش‌شیرین را در یک فنجان آب گرم حل کنید.
  • روش مصرف: دهان خود را با محلول جوش‌شیرین و آب گرم شستشو دهید و به مدت 30 ثانیه این محلول را در دهان بچرخانید. سپس آن را بیرون بریزید.

نکته: این دهانشویه خانگی را می‌توانید 2 تا 3 بار در هفته استفاده کنید. در صورت نیاز به سفید کردن دندان‌ها، می‌توانید از این دهانشویه یک بار در روز به مدت 1 هفته استفاده کنید، اما استفاده مداوم از آن برای مدت طولانی ممکن است باعث خشکی دهان شود.

دهانشویه برای عفونت لثه و ضد التهاب با روغن نارگیل

3. دهانشویه برای عفونت لثه و ضد التهاب؛ روغن نارگیل

روغن نارگیل دارای خواص ضد‌باکتریال و ضدالتهابی است که می‌تواند به کاهش التهاب لثه‌ها و از بین بردن باکتری‌های دهان کمک کند. این روش به‌ویژه برای درمان عفونت‌های لثه و تسکین دردهای دندانی مفید است.

  • روش تهیه: 1 تا 2 قاشق چای‌خوری روغن نارگیل طبیعی کافی است.
  • روش مصرف: روغن نارگیل را در دهان خود بچرخانید و به مدت 10 تا 15 دقیقه به آرامی در دهان کشیده و سپس آن را بیرون بریزید. این کار را صبح‌ها قبل از مسواک زدن انجام دهید.

نکته: می‌توانید این روش را روزانه انجام دهید، به‌ویژه در صبح‌ها، برای حفظ سلامت دهان و لثه و درمان عفونت لثه آن را به کار ببرید. بهتر است حداقل 4 تا 5 بار در هفته  روغن نارگیل را مورد استفاده قرار دهید. 

4. دهانشویه خانگی و آنتی‌اکسیدان؛ عصاره چای سبز

چای سبز دارای آنتی‌اکسیدان‌ها و ترکیبات ضد باکتریال است که به کاهش التهاب لثه‌ها، جلوگیری از بوی بد دهان و از بین بردن باکتری‌ها کمک می‌کند. این ماده می‌تواند به تسکین درد لثه‌ها و درمان عفونت‌های دهانی کمک کند. 

  • روش تهیه: 1 کیسه چای سبز را در یک فنجان آب داغ قرار دهید و اجازه دهید برای 5 تا 10 دقیقه دم بکشد. 
  • روش مصرف: دهان خود را با چای سبز خنک شده شستشو دهید و به مدت 30 ثانیه در دهان بچرخانید؛ سپس آن را بیرون بریزید.

نکته: می‌توانید این دهانشویه را 2 تا 3 بار در روز، به‌ویژه در مواردی که التهاب لثه‌ها و بوی بد دهان وجود دارد، استفاده کنید. برای درمان‌های طولانی‌مدت، 3 بار در هفته کافی است.

دهانشویه با روغن درخت چای

5. دهانشویه برای درمان عفونت ملایم دهانی؛ روغن درخت چای

روغن درخت چای دارای خواص ضد‌باکتریال و ضد‌التهابی است که به کاهش التهاب لثه‌ها، درمان عفونت‌های دهانی و جلوگیری از بوی بد دهان کمک می‌کند. این روغن همچنین می‌تواند به بهبود سلامت لثه‌ها و جلوگیری از خونریزی لثه‌ها کمک کند.

  • روش تهیه: 2 تا 3 قطره روغن درخت چای را در یک فنجان آب گرم بریزید.
  • روش مصرف: دهان خود را با محلول روغن درخت چای و آب گرم شستشو دهید و به مدت 30 ثانیه در دهان بچرخانید.

نکته: این دهانشویه را می‌توانید 2 تا 3 بار در هفته استفاده کنید. استفاده مکرر ممکن است باعث خشکی دهان شود، بنابراین بهتر است بیشتر از 3 بار در هفته استفاده نشود.

6. دهانشویه برای تسکین درد‌های دندانی؛ آلوورا

آلوئه‌ورا دارای خواص ضد‌التهابی و ضد‌باکتریال است و به کاهش التهاب لثه‌ها، تسکین دردهای دندانی و تسریع بهبود زخم‌ها کمک می‌کند. این ماده به‌ویژه برای درمان التهاب لثه و زخم‌های دهانی مفید است.

  • روش تهیه: 1 قاشق چای‌خوری ژل آلوورا را در یک فنجان آب مخلوط کنید.
  • روش مصرف: دهان خود را با محلول آلوورا و آب شستشو دهید و به مدت 30 ثانیه در دهان بچرخانید.

نکته: این دهانشویه را می‌توانید 2 بار در روز برای تسکین التهاب لثه‌ها و درمان زخم‌های دهانی استفاده کنید. برای پیشگیری از عفونت لثه و دندان، می‌توانید 3 بار در هفته از دهانشویه آلوورا استفاده کنید.

7. دهانشویه برای عفونت لثه و بوی بد دهان؛ سرکه سیب

سرکه سیب به کاهش باکتری‌ها و جلوگیری از التهاب لثه‌ها کمک می‌کند. همچنین سرکه سیب در درمان بوی بد دهان و تقویت مینای دندان موثر است.

  • روش تهیه: 1 تا 2 قاشق چای‌خوری سرکه سیب را در یک فنجان آب رقیق کنید.
  • روش مصرف: دهان خود را با محلول سرکه سیب و آب شستشو دهید و به مدت 30 ثانیه در دهان بچرخانید.

نکته: برای جلوگیری از التهاب و بوی بد دهان، می‌توانید این دهانشویه را 2 بار در هفته استفاده کنید. اما در برخی موارد عفونت‌های دندان و لثه ممکن است به درمان‌های آنتی‌بیوتیکی و تخصصی نیاز داشته باشند. یکی از داروهای رایج سیپروفلوکساسین برای عفونت دندان است. دقت کنید استفاده از سیپروفلوکساسین باید تحت نظر پزشک صورت گیرد.

اهمیت استفاده از دهانشویه

استفاده از دهانشویه برای عفونت لثه و دندان؛ 5 ویژگی موثر و ارزشمند

دهانشویه‌ها می‌توانند نقش مهمی در کنترل و درمان عفونت‌های لثه (ژنژیویت) و دندان (پریودنتیت)داشته باشند. برخی از فواید استفاده از دهانشویه‌ها در بهبود عفونت لثه عبارتند از:

فواید استفاده از دهانشویه برای عفونت لثه

توضیحات

کاهش باکتری‌های دهان دهانشویه‌های آنتی‌باکتریال با ترکیباتی مثل کلرهگزیدین یا اکسید روی به مبارزه با باکتری‌های مسبب عفونت لثه می‌پردازند و رشد آنها را مهار می‌کنند.
کاهش التهاب دهانشویه‌هایی که مواد ضد التهابی دارند (مانند عصاره‌های گیاهی یا ترکیبات آنتی‌اکسیدانی) می‌توانند التهاب لثه‌ها را کاهش دهند و به تسکین درد و حساسیت کمک کنند.
پیشگیری از پیشرفت بیماری استفاده منظم از دهانشویه‌ها می‌تواند از پیشرفت عفونت لثه به مراحل جدی‌تر مانند پریودنتیت جلوگیری کند.
تسکین علائم دهانشویه‌ها با خاصیت ضد عفونی‌کننده خود به تسکین علائمی مانند درد و خونریزی کمک می‌کنند.
پاکسازی و شستشوی دهان دهانشویه‌ها در از بین بردن ذرات غذایی و پلاک‌های باکتریایی از دهان موثر هستند.

استفاده صحیح از دهانشویه، می‌تواند در درمان و پیشگیری از عفونت‌های لثه موثر باشد، اما بهتر است در کنار سایر روش‌های بهداشتی دهان و دندان، مانند مسواک زدن و مراجعه منظم به دندان‌پزشک مصرف شود. دقت کنید که اثر درمانی دهانشویه مانند آنتی بیوتیک برای عفونت دندان و لثه نیست و صرفا به بهداشت دهان کمک می‌کند و اثر محدود‌تری دارد.

بهترین دهانشویه عفونت لثه و دندان؛ گام به گام همراه با کلینیک تاج

در این مقاله  تلاش نموده‌ایم تا بهترین انواع دهانشویه‌ها برای عفونت لثه و دندان را معرفی کنیم. یکی از راه‌های موثر برای کاهش التهاب، جلوگیری از بوی بد دهان و درمان عفونت‌های دهانی دهانشویه‌ها هستند. مواد طبیعی مانند نمک، جوش‌شیرین، روغن نارگیل، چای سبز، روغن درخت چای و آلوورا خواص ضد باکتریال و ضد التهابی دارند که می‌توانند به بهبود سلامت لثه‌ها و دندان‌ها کمک کنند. در مواردی که عفونت‌ها شدید باشند، استفاده از دهانشویه‌های ضد باکتریال مانند کلرهگزیدین یا مشاوره با پزشک برای تجویز داروهای آنتی‌بیوتیکی نیز ضروری است.

ما در کلینیک دندانپزشکی شبانه‌روزی تاج، خدمات 24 ساعته دندانپزشکی با بهترین کیفیت را به وسیله یک تیم متخصص و با تجربه به شما ارائه می‌دهیم تا به راحتی مشکلات دندان و لثه‌تان را درمان کنید.

  • آدرس کلینیک دندانپزشکی تاج: جنت‌​آباد مرکزی، تقاطع نیایش (چهارراه ایرانپارس) طبقه فوقانی بانک سپه پلاک 2
  • آدرس صفحه اینستاگرام کلینیک دندانپزشکی شبانه روزی تاج: https://instagram.com/dentaj_clinic

برای دسترسی به خدمات با کیفیت امور درمانی مربوط به لثه و دندان‌های خود، از طریق راه‌های ارتباطی با ما همراه بمانید.

سوالات متداول کاربران: 

  • آیا استفاده مداوم از دهانشویه باعث مشکلات دهانی می‌شود؟ 

استفاده مداوم از دهانشویه‌ برای درمان عفونت دهان، زمانی که حاوی مواد شیمیایی قوی مانند کلرهگزیدین باشد، ممکن است باعث خشکی دهان یا تغییر رنگ دندان‌ها شود. بنابراین، استفاده از دهانشویه‌های طبیعی یا استفاده محدود از محصولات شیمیایی توصیه می‌شود.

  • آیا دهانشویه‌های خانگی برای درمان عفونت لثه کافی هستند؟

دهانشویه‌های خانگی مانند نمک، جوش‌شیرین و روغن نارگیل می‌توانند به بهبود عفونت‌های خفیف کمک کنند، اما در عفونت‌های شدیدتر، ممکن است نیاز به درمان‌های پزشکی مانند آنتی‌بیوتیک‌ها یا درمان‌های تخصصی دندانپزشکی باشد.

  • آیا دهانشویه جایگزین مسواک زدن و نخ دندان کشیدن می‌شود؟

خیر، دهانشویه‌ها نمی‌توانند جایگزین مسواک زدن و نخ دندان کشیدن شوند. این روش‌ها باید به عنوان بخشی از روتین بهداشت دهان و دندان استفاده شوند تا به طور کامل از عفونت‌های دهانی پیشگیری کنند. دهانشویه‌ها بیشتر به عنوان مکمل بهداشت دهان عمل می‌کنند.

تازه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

باز کردن چت
سلام👋
چگونه می توانم کمک کنم؟