علائم دندان درآوردن نوزاد؛ بررسی مهم‌ترین چالش‌ها و راهکارهایی مفید برای کاهش درد!

علائم دندان درآوردن نوزادان

فهرست مطالب

داندان درآوردن نوزاد معمولاً از حدود شش ماهگی آغاز می‌شود. بر اساس تحقیقات حدود 70 تا 80 درصد نوزادان در سنین 4 تا 7 ماهگی نیز اولین دندان‌های خود را درمی‌آورند. طبق گزارش‌های آماری والدین و مراجعینِ مراکز بهداشت التهاب لثه، اختلالات خواب و تغییر در شیرخوردن از جمله علائم دندان درآوردن نوزاد شناخته شده‌اند. ناراحتی‌های ناشی از دندان درآوردن بر روحیه نوزاد اثر دارد. برخی نوزادان بی‌تابی می‌کنند. برخی دچار بی‌خوابی می‌شوند. برخی دیگر بهانه‌گیری می‌کنند و غذاهای مکمل خود را نمی‌خورند. در این مقاله از کلینیک دندانپزشکی تاج قصد داریم نکات کلیدی، چالش‌ها و راهکارهای لازم در رابطه با دندان درآوردن نوزاد را بیان کنیم؛ پس با ما همراه باشید.

سن شروع دندان درآوردن نوزاد؛ از سه ماهگی تا سه سالگی!

سن شروع دندان درآوردن در هر نوزادی متفاوت است. برخی نوزادان حدود 4 ماهگی اولین دندان خود را درمی‌آورند. برخی دیگر تا پس از جشن تولد یک سالگی نیز هیچ دندانی درنیاورده‌اند. دندان درآوردن در هر زمانی بین 3 ماهگی تا 3 سالگی امکان‌پذیر است. معمولاًبتدا یک یا دو دندان میانی پایین درمی‌آیند. سفیدی دندان زیر لثه نیز از سه ماهگی آشکار می‌شود. اما نیش زدن دندان دو ماه بعد از آن اتفاق می‌افتد. برای اطلاع دقیق‌تر از زمان‌بندی رشد دندان نوزاد بخش بعدی را مطالعه نمایید.

رشد دندان در مراحل مختلف سن نوزاد

رشد دندان در مراحل مختلف سن نوزاد؛ از 6 ماهگی تا 31 ماهگی!

 رشد دندان‌های نوزاد از مراحل مهم و حساس در رشد کودک است. در جدول زیر اطلاعات مربوط به زمان‌بندی معمول رشد دندان‌های نوزاد ارائه شده است:

                    زمان معمول برای رشد دندان                           جایگاه دندان
6 تا 10 ماهگی دندان‌های پیشین پایین
8 تا 12 ماهگی دندان‌های پیشین بالا
16 تا 20 ماهگی دندان‌های نیش بالا
17 تا 23 ماهگی دندان‌های نیش پایین
13 تا 19 ماهگی دندان‌های آسیاب اول بالا
14 تا 18 ماهگی دندان‌های آسیاب اول پایین
25 تا 33 ماهگی دندان‌های آسیاب دوم بالا

شناخت دقیق زمان‌بندی رشد دندان می‌تواند به والدین کمک کند تا تغییرات و علائم مرتبط با هر مرحله را بهتر درک کنند. والدین با آگاهی از زمان دقیق رشد دندان بر اساس جدول بالا می‌توانند با آمادگی بیشتری چالش‌های دندان درآوردن نوزاد را حل‌وفصل نمایند.

علائم دندان درآوردن نوزاد؛ 5 نشانه‌ را بشناسید!

دندان درآوردن با علائم و نشانه‌های خاصی همراه است که می‌تواند به والدین کمک کند مشکل نوزاد خود را بهتر تشخیص دهند. شناسایی علائم دندان درآوردن نوزاد به والدین کمک می‌کند راهکارهای مناسب و مؤثری را برای التیام بخشیدن به ناراحتی‌های نوزاد انتخاب کنند. در بخش بعدی به توضیح علائم و نشانه‌های دندان درآوردن نوزاد می‌پردازیم.

1ـ افزایش بزاق و آبریزش دهان؛ علائم دندان درآوردن نوزاد سه ماهه!

افزایش بزاق و آب دهان یکی از اولین علائم دندان درآوردن نوزاد سه ماهه است. ممکن است مدام از دهان نوزاد آب بیاید و کودک نتواند آن را کنترل کند و آب دهانش بیرون بریزد. ترشح بزاق دهان باعث تحریک پوست اطراف دهان می‌شود. معمولاً نوزادان هنگام دندان درآوردن هر چیزی را به لثه خود می‌مالند. هم‌زمان با زیاد شدن بزاق دهان کودک تمایل دارد هر چیزی را در دهان قرار دهد و با آن لثه‌هایش را بخاراند.

2 ـ التهاب و قرمزی لثه؛ علائم دندان درآوردن نوزاد شش ماهه!

وقتی نوزاد دندان درمی‌آورد در ماه‌های بالاتر مثل پنج و شش ماهگی ممکن است لثه‌هایش قرمز و متورم ‌شوند. حتی لثه‌ها به لمس شدن حساس می‌گردند. بنابراین، وقتی به لثه نوزاد دست می‌زنید بی‌تابی و گریه می‌کند. فشار دندان‌هایی که از لثه خارج می‌شوند تا نیش بزنند باعث می‌شود بافت لثه ملتهب شود. از علائم دندان درآوردن نوزاد شش ماهه این است نسبت به لمس لثه واکنش غیرطبیعی نشان داد بدانید که در حال دندان درآوردن است.

مشکلات خواب نوزادی که دندان درمی‌آورد

3 ـ مشکلات خواب؛ بی‌خوابی، کم‌خوابی و بدخوابی نوزادی که دندان درمی‌آورد!

هنگام دندان درآوردن نوزادان هم در به خواب رفتن، هم در میزان خواب دچار مشکل می‌شوند. به عبارت دیگر، نوزاد  کم‌خواب می‌شود. همچنین، وقتی به خواب می‌رود مدام از خواب بیدار می‌شود و بی‌قراری می‌کند.  فشار روی لثه‌ها در خواب باعث بی‌نظمی و اختلال در خواب نوزاد می‌گردد.

4 ـ کاهش اشتها؛ نشانه درد و ناراحتی در لثه!

نوزادان وقتی دندان درمی‌آورند ممکن است کمتر میل به شیرخوردن یا غذاهای جامد مثل مکمل‌های غذایی خود داشته باشند. دندان درآوردن باعث می‌شود درد و ناراحتی در لثه، مکیدن  پستانک شیشه شیر یا جویدن غذا برای نوزاد مشکل سازد. به همین دلیل میل به غذا در نوزاد مدام کاهش می‌یابد. اگر دقت کرده باشید بیشتر نوزادان موقع دندان درآوردن وزن زیادی کم می‌کنند.

تب؛ علائم دندان درآوردن نوزاد تب نیست!

یکی از اشتباهات رایج میان والدین این است که تب شدید را نشانه دندان درآوردن می‌دانند. البته، برخی از نوزادان هنگام دندان درآوردن تب خفیف می‌کنند. اما علائم دندان درآوردن نوزاد تب در هر میزانی نیست. طبیعی است که التهاب لثه دمای بدن نوزاد را بالا می‌برد و نوزاد ممکن است تب کند. توجه داشته باشید که اگر تب نوزاد بیش از 101 درجه فارنهایت باشد حتماً باید به پزشک مراجعه کرد.

اسهال؛ علائم دندان درآوردن نوزاد اسهال نیست!

برخی از والدین به محض این که نوزاد دچار اسهال می‌شود آن را جزء علائم دندان درآوردن حساب می‌کنند. محسوب کردن اسهال به‌عنوان یکی از علائم دندان درآوردن باعث می‌شود والدین بیماری نوزاد را جدی نگیرند. باید بدانید که علائم دندان درآوردن نوزاد اسهال با تب و آبریزش بینی نیست. اگر اسهال با آبریزش بینی، تب شدید بالای 101 درجه و بی‌حالی همراه باشد احتمالاً فرزند شما به ویروس مبتلا شده است. پس سریع به پزشک مراجعه کنید و اسهال را نشانه دندان درآوردن ندانید.

راهکارهایی برای کاهش درد هنگام دندان درآوردن نوزاد

شروع دندان درآوردن نوزاد با درد و بی‌تابی برای او همراه است. برای این که از میزان درد نوزاد هنگام دندان درآوردن بکاهیم باید به بهداشت دهان و دندان، ماساژ لثه و تغذیه کودک اهمیت دهیم. در این قسمت راهکارهایی برای کاهش درد در دوران دندان درآوردن را بیان کردیم. با این روش‌ها مسیر دندان درآوردن نوزاد را برای خود و کودک آسان‌تر سازید. برای این که با این روش‌های درمانی آشنا شوید ادامه مطلب را از دست ندهید:

دندان‌گیر برای التیام‌ درد و خارش لثه نوزاد هنگام دندان درآوردن

 دندان‌گیر؛ از دندان‌گیر خنک استفاده کنید!

دندان‌گیرها مخصوص کودکان طراحی شده‌اند. این وسیله نوعی ماساژور لثه محسوب می‌شود. دندان‌گیر به التیام‌ درد و خارش لثه نوزاد هنگام دندان درآوردن کمک می‌کند. بهتر است دندان‌گیر را خنک کنید تا تاثیر بیشتری داشته باشد. دندان‌گیر خنک مانند بی‌حسی موضعی برای نوزاد عمل می‌کند.

اگر نوزاد هنوز توان ندارد که دندان‌گیر را نگه دارد به او را کمک کنید. دندان‌گیر را روی لثه‌هایش ماساژ دهید. نوزاد می‌تواند با فشار دندان‌گیر را گاز بزند. برای خنک کردن دندان‌گیر آن را در یخچال قرار دهید. سپس آن را به نوزاد بدهید تا گاز بزند.

ماساژ لثه با انگشت یا پارچه نرم؛ بهداشت را رعایت نمایید!

برای تسکین درد لثه نوزاد هنگام دندان درآوردن می‌توانید با انگشتان خود لثه‌هایش را ماساژ دهید. ابتدا دستان خود را با آب و مایع تمیزکننده ضدعفونی نمایید. سپس با انگشتان خود به‌آرامی لثه را ماساژ دهید. این کار باعث می‌شود التهاب و خارش لثه کاهش پیدا کند. می‌توانید به‌جای انگشت دست از پارچه نرم و مرطوب استفاده نمایید و با آن لثه نوزاد را بمالید.

تغذیه برای کاهش درد دندان؛ غذاهای نرم و خنک به نوزاد بدهید!

مصرف غذاهای نرم و خنک به کاهش التهاب و درد ناشی از دندان درآوردن کمک می‌کند. غذاهایی مانند پوره میوه‌های خنک، ماست یا سیب‌زمینی له‌شده برای نوزاد مناسب است. میوه‌ها را قبل از مصرف از یخچال بیرون بگذارید تا از شدت سرمای آنها کاسته شود. استفاده از ساقه کرفس نیز گزینه مناسبی برای کاهش درد لثه است.

مصرف دارو؛ از مسکن‌های مخصوص نوزاد برای کاهش درد دندان کمک بگیرید.

مسکن‌های خوراکی می‌توانند به کاهش درد هنگام دندان درآوردن نوزاد کمک کنند. داروهایی مانند استامینوفن یا ایبوپروفن با تجویز پزشک هیچ مانعی ندارند. هرگز بدون نسخه پزشک از داروها استفاده نکنید. مراقب باشید میزان مصرف شربت طبق نسخه باشد.

توجه به بهداشت دهان و دندان؛ مسواک زدن را هنگام دندان درآوردن نوزاد فراموش نکنید!

حفظ بهداشت دهان و دندان از بروز عفونت و افزایش درد جلوگیری می‌کند. لثه‌های نوزاد را با پارچه تمیز و مرطوب تمیز کنید. پس از رویش دندان‌ها با مسواک نرم و مخصوص نوزاد، دندان‌هایش را مسواک بزنید. به یاد داشته باشید که بی‌توجهی به بهداشت دندان نوزاد در آینده می‌تواند مشکلات زیادی به بار آورد و ممکن است مجبور به کشیدن دندان کودک خود شوید. بنابراین، مسائل بهداشتی را هنگام دندان درآوردن نوزاد رعایت نمایید. در این زمینه می‌توانید با بخش دندانپزشکی اطفال کلینیک شبانه روزی تاج ارتباط بگیرید و راهنمایی لازم را از پزشکان دریافت نمایید.

حل چالش‌های دندان درآوردن نوزاد

حل چالش‌های دندان درآوردن نوزاد با کارشناسان کلینیک دندان‌پزشکی تاج!

در این مقاله مراحل زمانی رشد دندان نوزاد، علائم دندان درآوردن و راهکارهای کاهش درد هنگام دندان درآوردن نوزاد را بررسی کردیم. دندان درآوردن یکی از چالشی‌ترین مراحل رشد برای نوزاد است. پدر و مادر با آگاهی از زمان رشد و نشانه‌های درآمدن دندان می‌توانند دندان درآوردن فرزند خود را بهتر مدیریت کنند.

اگر کودکی دارید که دندان‌ در می‌آورد یا دچار مشکلاتی در این زمینه است می‌توانید با کارشناسان ما در کلینیک شبانه‌روزی دندان‌پزشکی تاج تماس بگیرید. متخصصان ما راهنمایی‌های لازم را به شما ارائه خواهند داد. راه‌های ارتباطی با کلینیک تاج را در زیر ببینید:

آدرس: جنت آباد مرکزی تقاطع نیایش ( چهار راه ایرانپارس) طبقه فوقانی بانک سپه پلاک ۲

تلفن تماس: 02144444103

ساعات مراجعه: 9 صبح تا 12 شب

شما می‌توانید با استفاده از فرم «تماس با ما» در سایت کلینیک تاج مشکلات مربوط به دندان درآوردن نوزاد خود را با ما در میان بگذارید.

سؤالات رایج

آیا بثورات پوستی از علائم دندان درآوردن نوزاد است؟

بله، افزایش بزاق ناشی از دندان درآوردن ممکن است بثورات پوستی اطراف دهان و چانه ایجاد کند.

آیا آبریزش بینی شدید از علائم دندان درآوردن نوزاد است؟

گاهی اوقات آبریزش بینی می‌تواند از علائم دندان درآوردن باشد. اگر آبریزش بینی مستمر و با نشانه‌های دیگر مانند تب همراه باشد احتمالاً نشانه بیماری دیگری است و باید به پزشک مراجعه کرد.

آیا با شروع علائم دندان درآوردن روند رشد و وزن نوزاد تغییر می‌کند؟

در برخی موارد، شروع علائم دندان درآوردن نوزاد با ناراحتی و کاهش اشتها همراه است. دندان درآوردن باعث کاهش وزن در نوزادان می‌شود.

 هنگام مشاهده علائم دندان درآوردن نوزاد آیا می‌توان از داروهای گیاهی استفاده کرد؟

با تجویز پزشک می‌توانید از برخی گیاهان دارویی مانند بابونه هنگام دندان درآوردن نوزاد استفاده نمایید. داروهای گیاهی برای کاهش التهاب لثه و تسکین درد دندان نوزاد مؤثرند.

آیا علائم دندان درآوردن برای همه نوزادان یکسان است؟

خیر، علائم و نشانه‌های دندان درآوردن برای نوزادان متفاوت است.

تازه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

باز کردن چت
سلام👋
چگونه می توانم کمک کنم؟