آخرین دندانی که در دهان رشد می کند، یکی از دندان های آسیا است که در انتهای دهان در می آید. به طور معمول این دندان در رده سنی ۱۸ تا ۲۵ سال در دهان ظاهر می شود. به دلیل رویش این دندان در سنین بزرگسالی و بعد از بلوغ به دندان عقل معروف شده است اما این دندان با سایر دندان های آسیا تفاوتی ندارد.
فشار دندان عقل:
دندانهای عقل بعد از رویش در دهان،که اکثراً در کنار آخرین دندان آسیا یعنی به عنوان سومین دندان آسیا محسوب می شود در می آیند.
این دندان ها ممکن است به اشکال متعددی در دهان ظاهر شوند. در ادامه شما را در این باره آگاه خواهیم نمود پس جهت کسب اطلاعات مورد نیاز در رابطه با دندان عقل و مسائل مربوط به آن در ادامه این مقاله با ما همراه باشید.
انواع دندان عقل :
دندان های عقل ممکن است، به شکل افقی و یا عمودی در داخل لثه رویش کنند. گاهی احتمال دارد رویش آنها به صورت نهفته و یا نیمه نهفته باشد ،گاهی اوقات ممکن است شخصی اصلاً دندان عقل در نیاورد، و یا گاهی هم یک شخص بیشتر از یک دندان عقل در دهان خود می بیند. دندان عقل برای رشد و نمو خود به یک فضای کافی نیاز دارد.
اگر این فضا به میزان لازم در استخوان فک شخص موجود نباشد. دندان عقل به صورت نهفته یا نیمه نهفته رویش می کند.
معمولاً هنگامی که دندان عقل در یک فضای کم و ناکافی در دهان فردی رویش پیدا کند. آن گاه به دلیل فشار دندان عقل احتمال دارد سایر دندانها و لثه ، گوش و به طور کلی دهان دچار عفونت و تورم شود.
در علم پزشکی دندان های عقلی که جای کافی جهت رشد و رویش دارند، دندانهای عقل تحت فشار گفته می شود.
این دندان ها به صورت کامل رشد نخواهند کرد. بنابراین امکان دارد در جهات متفاوت رشد نمایند، و یا از کناره های دیگر به صورت اضافه بیرون بزنند. گاهی ممکن است تا یک حد خیلی کم به صورت اشتباه رشد نمایند.
بنابراین این مسئله سایر دندان های اطراف را تحت تاثیر قرار می دهد و در نهایت با آسیب به این دندانها سایرین را دچار درد و تورم می نماید. فشار دندان عقل باعث نهفته شدن و پوسیدگی سریع آنها می گردد.
کشیدن دندان عقل:
با توجه به آنچه گفته شد تحت تاثیر برخی از عوامل در رویش دندان عقل لازم است این دندان سریعاً کشیده شود
در صورتی که درد ، تورم ، آسیب و فشار دندان عقل ، سبب ناراحتی شود؛ باید نسبت به کشیدن این دندان اقدام نمایید.
اگر دندان های عقل اندکی رشد کرده و دچار پوسیدگی شده باشند. این مسئله موجب می شود که تمیز کردن دندانها به سختی انجام شود لذا در این هنگام نیز باید به کشیدن دندان عقل بپردازید .
در صورتی که دندان عقل فضای کافی جهت رشد و نمو خود نداشته باشد و با فشار دندان عقل سایر دندان های اطراف دچار آسیب شوند توصیه می شود نسبت به کشیدن این دندان های عقل اقدام نمایید .
بهم ریختگی دندانهای جلو :
فشار دندان عقل، احتمال دارد موجب به هم ریختگی و نامتوازن شدن سایر دندان ها شود. البته بعضی از افراد اعتقاد دارند که فشار دندان عقل موجب به هم ریختگی دندان های جلویی در فک پایین می شود، در این مسئله دیدگاه های متفاوتی بیان شده است، به طوری که بعضی از افراد این نظریه را تایید کرده و عده ای آن را نقض می کنند.
با این حال هر کدام برای ادعای خود دلایل علمی را مطرح می نمایند.پس به طور کلی نمی توان فشار دندان عقل را، عامل افتادگی و به هم ریختگی دندان های جلویی در فک پایین دانست.
توجه به بهداشت دندان عقل:
با توجه به محل و موقعیت قرارگیری دندان عقل مراقبت نمودن از آنها نسبت به سایر دندانها از اهمیت بیشتری برخوردار است چرا که در صورت و عدم رعایت بهداشت موجب بروز مشکلات و عواقب خطرناکی در دهان و دندان میشود.
جمع شدن غذا در لابلای دندان های انتهایی دهان، موجب کیست های دندانی و عفونت های لثه می گردد. در نتیجه سبب ایجاد حفره هایی روی دندان و صدمه به استخوان و فک می شود.
دندان های نهفته یا نیمه نهفته ی عقل، موجب بروز آبسه و عفونت لثه می گردند. لذا توصیه میشود بهداشت دهان و دندان را تا حد ممکن رعایت نمایید.
با توجه به اینکه امکان دسترسی به دندان های عقل مشکل است و ممکن است فقط بخشی از آن از لثه بیرون زده باشد. با مسواک زدن مرتب و استفاده نمودن از نخ دندان باز هم احتمال دارد دندان با مشکلاتی مواجه شود.
مسواک دائمی و مرتب و نخ دندان کشیدن جهت سالم نگه داشتن دندان عقل و لثه ها،کفایت نمیکند. چون غذا ها و باکتری ها در لابلای این لثه ها جمع شده که با مسواک زدن از بین نمی روند و همچنان باقی خواهند ماند.
آیا کشیدن یا جراحی دندان عقل لازم است؟
متخصصان دندانپزشک در آمریکا معتقدند که بدون دلیل نباید دندان عقل را کشید تنها در صورتی که فشار دندان عقل موجب بروز اختلالات و ناراحتی در شخص شد بایستی نسبت به کشیدن دندان اقدام نمود.
در واقع پوسیدگی دندان عقل یکی از مهمترین دلایل کشیدن آن است. چون دندان های نهفته و یا نیمه نهفته به دلیل عدم دسترسی آسان به آن، موجب عدم رعایت بهداشت می شود.
بنابراین این مسئله سبب می شود تا پیش از اینکه دندان به صورت کامل از لثه بیرون زند نسبت به کشیدن آن اقدام نماییم. چون فشار دندان عقل در هنگام رویش ممکن است به ریشه دندان مجاور خود آسیب وارد کند. در این صورت کشیدن دندان عقل لازم و ضروری است.
باید توجه داشته باشید که هنگام انجام فعالیت های مرتبط با زیبایی فک و دهان دندان، کشیدندندانعقل لازم است. چون هنگامی که یک شخص به ارتودنسی دندان نیاز داشته باشد. در اینجا به دلیل اشغال نمودن فضای دهان توسط دندانهای عقل، ردیف شدن و مرتب شدن سایر دندان ها امکان پذیر نخواهد بود. یعنی فشار دندان عقل موجب جابجایی نامنظم سایر دندان ها می شود.
البته دقت داشته باشید که گاهی اوقات دندانهای عقل،جهت رشد خود فضای کافی در دهان دارند. لذا کشیدن آن جهت ارتودنسی به نظر ارتودنس متخصص بستگی دارد. گاهی همین مسئله سبب چینش مرتب و ردیف نمودن منظم دندان ها میشود و نیازی به کشیدن آن نیست.
سخن پایانی :
با رویش دندان عقل در دهانتان توصیه می شود که بیش از پیش بهداشت دهان و دندان را رعایت نمایید؛در صورت فشار دندان عقل به مطالب گفته شده در این مقاله دقت نمایید، شما می توانید.
در صورت بروز هرگونه مشکل به دلیل فشار دندان عقل وایجاداختلال در دهان به پزشک متخصص مراجعه نمایید. گاهی با کشیدن دندان عقل به راحتی میتوانید از عارضه های احتمالی دوری کنید.