رادیوگرافی دندان؛ آشنایی با انواع، نحوه انجام و نکات لازم!

رادیوگرافی دندان

فهرست مطالب

آیا می‌دانستید بیش از 80٪ افراد در طول درمان‌های دندانپزشکی خود از رادیوگرافی دندان استفاده می‌کنند؟ این تکنیک پیشرفته با دقت بالا، نزدیک به 90٪ مشکلات پنهان دهان مانند پوسیدگی‌های غیرقابل مشاهده و بیماری‌های لثه را شناسایی می‌کند. جالب‌تر اینکه میزان اشعه دریافتی در رادیوگرافی دندان بسیار کمتر از اشعه محیطی روزانه است. پس خیالتان از ایمنی رادیوگرافی دندان راحت باشد.

رادیوگرافی دندان راهی هوشمندانه برای تشخیص دقیق و درمان مؤثر مشکلات دندان است. برای آشنایی بیشتر با رادیوگرافی دندان، انواع، چگونگی انجام و هزینه‌های آن تا انتهای این مقاله با کلینیک دندانپزشکی شبانه روزی تاج همراه باشید.

رادیولوژی دندان چیست؟ تصویربرداری با اشعه ایکس از دندان‌ها و فک!

رادیوگرافی دندان، تصویربرداری داخلی با اشعه ایکس از دندان‌ها و فک به منظور بررسی وضعیت سلامت و دندان است. تصاویر رادیوگرافی به دندانپزشک امکان می‌دهند استخوان فک، اعصاب، سینوس‌ و ریشه دندان‌ها را بررسی کند. رادیوگرافی در شناسایی مشکلاتی مانند پوسیدگی دندان، حفره‌، دندان‌ نهفته و بیماری‌های لثه به کار می‌رود.

تفسیرگزارش رادیوگرافی دندان؛ 8 مشکل احتمالی رایج را بشناسید!

رادیوگرافی دندان به دندانپزشکان کمک می‌کند تا مشکلات پنهانی را شناسایی کنند که در معاینات معمول قابل مشاهده نیستند. در ادامه، برخی از مشکلات رایج احتمالی در تفسیر رادیوگرافی دندان بیان شده است:

  • پوسیدگی دندان: نمایانگر پوسیدگی بین دندان‌ها یا زیر خط لثه است.
  • بیماری لثه: تحلیل استخوان و فاصله زیاد میان دندان‌ها و لثه را نشان می‌دهد.
  • دندان‌های نهفته: شناسایی دندان‌هایی که در مسیر رشد خود گیر کرده‌اند.
  • دندان‌های عقل: وضعیت دندان‌های عقل و نیاز به برداشتن آن‌ها شناسایی می‌شود.
  • کیست‌ و تومورها: نمایش نواحی غیرمعمول یا توده‌های مشکوک در دندان‌ و فک را آشکار می‌کند.
  • فرسایش استخوانی: از دست دادن استخوان‌های فک به‌دلیل بیماری لثه یا عفونت‌ها را تعیین می‌نماید.
  • مشکلات ریشه: آسیب‌ و انحرافات ریشه دندان را نشان می‌دهد.
  • شکستگی دندان: نشان دادن شکستگی‌های داخلی دندان که نیاز به درمان دارند.

تفسیرگزارش رادیوگرافی دندان به دندانپزشک کمک می‌کند تا درمان‌های مناسب و پیشگیرانه را برنامه‌ریزی نماید. همچنین، از ایجاد مشکلات جدی‌تر جلوگیری کند.

نحوه گرفتن عکس رادیوگرافی دندان

نحوه گرفتن عکس رادیوگرافی دندان؛ نکاتی که باید رعایت شود!

قبل از گرفتن رادیوگرافی دندان، تکنسین پیشبند سربی روی سینه بیمار قرار می‌دهد. ممکن است محافظ یقه تیروئید برای حفاظت از غده تیروئید دور گردن بیمار بپیچند. این اقدامات برای محافظت از بیمار در برابر اشعه اضافی انجام می‌شود.

زمانی که نوبت به گرفتن رادیوگرافی می‌رسد، بیمار یا باید روی صندلی بنشینید یا در مقابل دستگاه رادیوگرافی بایستید. تکنسین، فیلم یا حسگر را در دهان بیمار قرار می‌دهد. سپس دکمه‌ای را برای گرفتن تصویر رادیوگرافی فشار می‌دهد. در این هنگام بیمار باید تا حد ممکن بی‌حرکت بماند.

انواع رادیوگرافی دندان؛ داخل و خارج از دهان!

رادیوگرافی دندان به دو نوع اصلی رادیوگرافی داخل دهانی و رادیوگرافی خارج دهانی تقسیم می‌شود. رادیوگرافی داخل دهانی از داخل دهان عکس گرفته می‌شود و جزئیات دقیقی از دندان‌ها را نشان می‌دهد. رادیوگرافی خارج دهانی، از خارج دهان گرفته می‌شود. رادیوگرافی خارج دهانی بیشتر برای بررسی ساختار کلی فک و دندان‌ها کاربرد دارد. در ادامه به توضیح انواع رادیوگرافی داخل دهانی و خارج دهانی می‌پردازیم.

انواع دستگاه رادیوگرافی دندان؛ آشنایی با سه نوع تصویربرداری داخل دهانی!

رادیوگرافی دندان شامل انواع مختلفی است که هر کدام دید خاصی از دهان را ارائه می‌دهند. رایج‌ترین انواع دستگاه رادیوگرافی‌ دندان داخل دهانی عبارت‌اند از:

  • بایت‌وینگ: در رادیوگرافی Bitewing بیمار روی یک تکه کاغذ مخصوص گاز می‌زند تا دندانپزشک بتواند نحوه تطابق تاج دندان‌ها را بررسی کند. این روش معمولاً برای شناسایی پوسیدگی‌های بین تاج دندان‌ها استفاده می‌شود.
  • اکلوزال: رادیوگرافی Occlusal زمانی انجام می‌شود که فک بسته باشد. هدف رادیوگرافی اکلوزال بررسی نحوه قرارگیری دندان‌های بالا و پایین است. همچنین، با Occlusal ناهنجاری‌های آناتومیک در کف دهان یا کام شناسایی می‌شود.
  • پری‌آپیکال: اشعه رادیوگرافی دندان در Periapical دو دندان را به طور کامل از ریشه تا تاج نشان می‌دهد. روش پری اپیکال برای بررسی دقیق‌تر مشکلات ریشه یا ساختار دندان‌ها مفید است.

دستیار رادیولوژیست در تمام مراحل تصویربرداری، بیمار را راهنمایی می‌کند. هنگام گرفتن تصویر، بیمار باید بی‌حرکت بماند.

دستگاه رادیوگرافی دندان خارج دهانی؛ سه روش برای تصویربرداری کلی از تمام دهان!

در رادیولوژی دندان خارج دهانی فیلم یا حسگر خارج از دهان قرار می‌گیرد. نحوه گرفتن عکس رادیوگرافی دندان در رادیوگرافی خارج دهانی به سه روش زیر انجام می‌شود.:

  • پانورامیک :رادیولوژی Panoramic یا همان رادیوگرافی دندان opg تصویری کلی از تمام ساختارهای دهانی است. در رادیوگرافی دندان opg از دندان‌های بالا و پایین، مفاصل فک، اعصاب، سینوس‌ها و استخوان‌های پشتیبان تصویربرداری می‌کنند. این نوع رادیولوژی خارج دهانی برای بررسی مشکلات کلی دهان و دندان استفاده می‌شود.
  • سفالومتریک : اشعه رادیوگرافی دندان Cephalometricتصویری از کل سر از نمای جانبی ارائه می‌دهد. رادیوگرافی سفالومتریک برای مشاهده موقعیت دندان‌ها نسبت به فک و برنامه‌ریزی درمان ارتودنسی استفاده می‌شود.
  • سی‌تی اسکن سه‌بعدی: تصویربرداری Cone Beam CT یا سه‌بعدی از دندان‌، فک‌، مفاصل، اعصاب و سینوس‌ها ارائه می‌دهد. سی‌تی اسکن برای شناسایی تومورها یا شکستگی‌های صورت و برنامه‌ریزی جراحی‌های ایمپلنت استفاده می‌شود.

در انواع رادیوگرافی دندان گاهی از ابزارهای نگهدارنده فیلم در دهان استفاده می‌شود. رادیوگرافی دندان با دقت تنظیم می‌شود تا تصاویر دقیق ثبت گردد. بهداشت‌کار  ممکن است حین تصویربرداری دندان، موقت از اتاق بیرون برود تا ایمنی حفظ شود.

رادیولوژی دندان کودکان

رادیولوژی دندان کودکان؛ باید با محافظت دقیق و کاهش حداکثری دوز تابش انجام شود!

رادیولوژی دندان در کودکان برای تشخیص پوسیدگی، عفونت و مشکلات دندان و فک اهمیت بسیاری دارد. استفاده از تکنیک‌های مختلف مانند تصاویر بایت‌وینگ برای شناسایی پوسیدگی‌های بین دندانی رایج است. عکس‌های پری‌اپیکال نیز برای ارزیابی عفونت یا آسیب‌های عمیق به کار می‌رود.

رادیولوژی دندان کودکان باید با محافظت دقیق از غدد تیروئید و کاهش حداکثری دوز تابش انجام شود. فاصله زمانی بین عکس‌برداری‌ها بر اساس میزان ریسک پوسیدگی دندان کودک تنظیم می‌شود. رادیولوژی دندان را می‌توانید در بخش دندانپزشکی کودکان انجام دهید.

رادیوگرافی دندان در دوران بارداری؛ به طور کلی خطری ندارد!

انجام رادیوگرافی دندان در دوران بارداری یا شیردهی (یا شیر دادن) ایمن است. حتی انجمن دندان‌پزشکی آمریکا و انجمن بارداری آمریکا اعلام کرده‌اند که رادیوگرافی دندان خطر کمی برای جنین دارد. با این حال، بیشتر دندانپزشکان ترجیح می‌دهند که در دوران بارداری تنها در صورت ضرورت انجام رادیوگرافی صورت گیرد.

تعداد مجاز عکس رادیولوژی دندان؛ بستگی به شدت بیماری دندان دارد!

تعداد مجاز عکس رادیولوژی دندان برای بیشتر افراد با دندان‌ و لثه‌های سالم هر 6 تا 18 ماه یک‌بار است. اگر کسی، بیماری لثه، پوسیدگی مکرر یا مشکلات دیگر مرتبط با سلامت دهان و دندان داشته باشد به رادیوگرافی بیشتر نیاز خواهد داشت. البته پزشک باید خطرات و مزایای رادیوگرافی دندان را برای بیمار سنجیده تا دفعاتی که برای بیمار ایمن است تجویز نماید.

عوامل مؤثر بر قیمت عکس رادیولوژی دندان؛ 6 عامل را برای هزینه‌ها در نظر بگیرید!

عوامل متعددی بر قیمت رادیوگرافی دندان اثر می‌گذارد. در ادامه به برخی از مهم‌ترین عوامل مؤثر بر قیمت‌ عکس رادیولوژی دندان اشاره شده است:

  • نوع رادیوگرافی
  • تجهیزات و فناوری
  • موقعیت جغرافیایی کلینیک در شهرهای بزرگ یا کوچک
  • تخصصی بودن کلینیک دندانپزشکی
  • شرایط بیمار
  • بیمه و تخفیفات

برخی بیمه‌ها نیز هزینه بخشی از رادیوگرافی را پوشش می‌دهند. بیمه‌ها تأثیر زیادی بر قیمت نهایی رادیوگرافی دندان دارند. کلینیک‌های دندانپزشکی نیز گاهی تخفیف‌هایی برای بیماران ارائه می‌دهند.

هزینه رادیوگرافی دندان؛ وابسته به نوع رادیوگرافی و کلینیک دندانپزشکی است!

هزینه رادیوگرافی دندان در ایران به نوع رادیوگرافی، موقعیت جغرافیایی و کلینیک دندانپزشکی بستگی دارد. رادیولوژی داخل دهانی قیمت کمتری دارد. پانورامیک (OPG) گران‌تر از داخل دهانی است. سی‌تی‌اسکن مخروطی (CBCT) به دلیل پیشرفته‌تر بودن، هزینه بیشتری دارد. در جدول زیر قیمت انواع رادیوگرافی دندان بیان شده است:

هزینه تقریبی (تومان)

ویژگی‌ها

نوع رادیوگرافی

50,000 – 100,000 ارزان و سریع بایت‌وینگ
70,000 – 150,000 مناسب برای تشخیص عفونت و بررسی ریشه‌ها پری‌آپیکال
300,000 – 500,000 ارائه دید کلی از دهان و فک پانورامیک
1,000,000 – 3,000,000 تصاویر سه‌بعدی دقیق و مناسب برای جراحی‌ها CBCT

کیفیت تصاویر دیجیتال و سه‌بعدی ممکن است قیمت عکس رادیولوژی دندان را افزایش دهد. همچنین، اگر تصویربرداری برای اهداف خاص مانند جراحی ایمپلنت یا ارتودنسی باشد، هزینه بالاتر خواهد بود. برای آگاهی از شرایط هزینه ایمپلنت دندان می‌توانید به مقاله‌ای با همین عنوان در وبسایت کلینیک دندانپزشکی تاج مراجعه نمایید.

آیا رادیوگرافی دندان ایمن است

آیا رادیوگرافی دندان ایمن است؟ ریسک بسیار کمی دارد!

ریسک تابش ناشی از رادیوگرافی دندان بسیار کم است. در واقع، میزان اشعه‌ای که بیمار از مجموعه کامل رادیوگرافی دندان دریافت می‌کند به اندازه اشعه‌ای است که از منابع مختلف زیر به بدنش می‌رسد:

  • تلویزیون‌ها، گوشی‌های هوشمند و کامپیوترها.
  • مصالح ساختمانی مانند کاشی‌های سرامیکی و کانترهای گرانیتی.
  • تابش‌های طبیعی از خورشید، ستارگان و خود زمین.

اما رادیوگرافی دندان در دوزهای بسیار بالا می‌تواند مضر باشد. حتی خطر ابتلا به سرطان را افزایش دهد. به همین دلیل نباید رادیوگرافی دندان بیشتر از آنچه که لازم است انجام شود.

رادیولوژی فک و صورت شبانه روزی تهران؛ مراکز مجهز به دستگاه‌های پیشرفته CBTC!

رادیولوژی فک و صورت شبانه ‌روزی تهران برای ارائه خدمات تخصصی به بیماران در ساعات غیراداری و مواقع اورژانسی اهمیت زیادی دارد. مراکز دندانپزشکی شبانه روزی معمولاً به دستگاه‌های پیشرفته مانند CBCT مجهز هستند. همچنین، کلینیک‌های شبانه روزی دندانپزشکی خدماتی مانند تصویربرداری سه‌بعدی، رادیوگرافی‌های معمولی و فتوگرافی‌های دندان‌پزشکی را ارائه می‌دهند.

کلینیک دندانپزشکی تاج شبانه روز آماده ارائه خدمات دندانپزشکی با بهترین کیفیت است!

در این مقاله به بررسی رادیوگرافی دندان، انواع، نکات و هزینه پرداختیم. رادیوگرافی دندان امکان شناسایی دقیق مشکلاتی مانند پوسیدگی‌ دندان، بیماری‌ لثه و وضعیت ریشه‌ها را فراهم می‌کند. با وجود استفاده از اشعه ایکس، میزان تابش در رادیوگرافی دندان بسیار پایین و بی‌خطر است. انواع مختلف رادیوگرافی، از جمله بایت‌وینگ، پری‌آپیکال، پانورامیک و سی‌تی اسکن مخروطی با هزینه‌های متفاوتی انجام می‌شوند. هر یک ویژگی‌های خاص خود را دارند.

کلینیک دندانپزشکی تاج آماده ارائه انواع خدمات تخصصی، تشخیصی و درمانی دندان در تمامی ساعات شبانه‌روز است. برای کسب اطلاعات بیشتر می‌توانید از طریق راه‌های ارتباطی زیر با کلینیک دندانپزشکی تاج تماس بگیرید:

  • آدرس کلینیک دندان‌پزشکی تاج: جنت‌آباد مرکزی، تقاطع نیایش (چهارراه ایرانپارس) طبقه فوقانی بانک سپه، پلاک 2
  • صفحه اینستاگرام کلینیک دندانپزشکی تاج: https://instagram.com/dentaj_clinic

در کلینیک شبانه روزی تاج، بهترین درمان‌های دندانپزشکی را با برترین کیفیت و اطمینان تجربه کنید.

سؤالات رایج

آیا رادیوگرافی دندان کار درد دارد؟

 خیر، فرآیند رادیوگرافی دندان بدون درد است.

رادیوگرافی چقدر طول می‌کشد؟

رادیوگرافی دندان بین 5 تا 15 دقیقه طول می‌کشد.

آیا رادیولوژی دندان برای کودکان هم انجام می‌شود؟

بله، رادیولوژی دندان با تجهیزات مناسب و دوز پایین‌تر برای کودکان نیز انجام می‌شود.

آیا رادیولوژی دندان آمادگی خاصی لازم است؟

خیر، رادیولوژی دندان معمولاً نیاز به آمادگی خاصی نیست. فقط دستورالعمل‌های تکنسین را دنبال کنید.

لیست مراکز رادیولوژی دندان را چطور پیدا کنم؟

از طریق جستجوی گوگل می‌توانید لیست مراکز رادیولوژی دندان را در هر شهری پیدا کنید.

آیا با رادیولوژی دندان می‌توان سرطان را تشخیص داد؟

رادیوگرافی دندان می‌تواند برخی انواع سرطان دهان یا فک را تشخیص دهد. اما توانایی تشخیص تمام انواع سرطان دهان را ندارد. انجام معاینات منظم و اسکرینینگ‌های سرطان دهان اهمیت بسیاری دارد.

تازه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

باز کردن چت
سلام👋
چگونه می توانم کمک کنم؟