رفع بوی بد دهان برای همیشه؛ آشنایی با علل و درمان خانگی بوی بد دهان

رفع بوی بد دهان برای همیشه

فهرست مطالب

بوی بد دهان چیزی بیش از یک وضعیت سلامتی شرم‌آور است. بودن بد دهان  بر زندگی اجتماعی و رفاه عاطفی شما تأثیر می‌گذارد و منجر به اضطراب، کاهش عزت‌نفس و حتی افسردگی می‌شود. یافتن علت اصلی، بهترین راه برای رفع بوی بد دهان برای همیشه و بازگرداندن اعتمادبه‌نفس است. در این مطلب از کلینیک دندانپزشکی تاج شما عزیزان را با علل بوی بد دهان و روش‌های درمان بوی بد دهان آشنا می‌کنیم. خواندن این مطلب را به همه افراد توصیه می‌کنیم؛ زیرا همه ما به دلایل مختلفی دچار بوی بد دهان می‌شویم.

هالیتوزیس چیست؟ بوی بد دهان

هالیتوزیس نام پزشکی بوی بد دهان است. وقتی صبح برای اولین‌بار از خواب بیدار می‌شوید، بوی بد دهان طبیعی است. معمولاً بعد از خوردن چیزی و تمیز کردن دندان‌ها از بین می‌رود. اگر بوی بد دهان شما از بین نمی‌رود نشان‌دهنده بیماری دیگری است. بیماری‌هایی که معمولاً با بوی بد دهان در ارتباط هستند عبارت‌اند از:

  • رفلاکس اسید و صفرا از معده
  • ترشحات پشت بینی به دلیل سینوزیت مزمن
  • نارسایی کلیه، کارسینوم‌های مختلف، اختلالات متابولیک و اختلالات بیوشیمیایی
  • عوامل دندانیمانند پریودنتیت (عفونت اطراف دندان)

هالیتوز (بوی بد دهان) بیشتر توسط باکتری‌های تولیدکننده گوگرد ایجاد می‌شود. این باکتری‌ها به طور معمول در سطح زبان و در گلو زندگی می‌کنند. بعضی مواقع باکتری تولیدکننده گوگرد با سرعت زیادی شروع به رشد می‌کنند که بوی بدی را در دهان ایجاد می‌کنند. در ادامه دلایل اصلی ایجاد بوی بد دهان را توضیح می‌دهیم.

علل بوی بد دهان؛ 7 علت اصلی هالیتوزیس

قبل از اینکه بتوانید از شر بوی بد دهان خلاص شوید؛ باید بدانید که چه چیزی علت آن است. شایع‌ترین علت بوی بد دهان، عدم رعایت بهداشت دهان و دندان است. هنگامی که شما به درستی از دندان‌های خود مراقبت نمی‌کنید باکتری‌ها در دهان جمع می‌شوند. این تجمع باکتری‌ها بوی بدی تولید می‌کنند و سلامت دهان را به خطر می‌اندازد. این امر به ویژه در صورت ابتلا به بیماری لثه، پوسیدگی یا سایر مشکلات دندانی نیز صادق است. در ادامه مهم‌ترین علل بد بو بدن دهان را توضیح می‌دهیم.

رژیم کتو و تاصیرش بر بوی بد دهان

1) رژیم های بسیار کم کربوهیدرات؛ رژیم کتو

تا به حال در مورد رژیم کتو شنیده‌اید؟ کتو یک رژیم غذایی بسیار کم کربوهیدرات است. یکی از ناخوشایندترین عوارض جانبی کتوز بوی بد دهان است. در رژیم کتو بدن مواد شیمیایی خاصی به نام کتون‌ها را ساطع می‌کند که هنگام بازدم، بویی شبیه به استون دارد. با رعایت بهداشت دهان و دندان هم نمی‌توانید بر این بو غلبه کنید. در عوض، باید رژیم غذایی خود را تغییر دهید یا بوی آن را به نحوی بپوشانید. دهان‌شویه نیز به شما کمک می‌کند.

2) سرماخوردگی؛ عفونت سینوسی

سینوس‌های عفونی می‌توانند دهان شما را بدبو کنند. سرماخوردگی، عفونت سینوسی و برونشیت از دلایل بوی بد دهان هستند. اگرچه این پیچیده‌تر از آن چیزی است که به نظر می‌رسد. گاهی اوقات سینوس‌های شما بدون عفونت مسدود می‌شوند، به عنوان مثال زمانی که شما آلرژی دارید. بلغم به تنهایی باعث بوی بد دهان نمی‌شود، زیرا بی بو است. بااین‌حال، برخی از افراد به طور مزمن گرفتگی بینی دارند و این می‌تواند باعث هالیتوزیس شود.

3) داروها؛ خشکی دهان

داروها می‌توانند دهان شما را خشک و منجر به مشکلاتی شوند. بیش از 400 داروی مختلف شناخته شده‌اند که دهان را خشک می‌کنند. هنگام مصرف داروهای مختلف نوشیدن مکرر و جرعه‌های کوچک آب می‌تواند راه حل مناسبی برای شما باشد. همچنین می‌توانید با دندانپزشک خود در مورد بهترین شستشوی دهان نیز مشورت کنید. زیرا شستشوی مناسب در سلامت دهان و دندان و همچنین محافظت از لثه ها در برابر آسیب‌ها تاثیر دارد.

4) سوزش سر دل؛ ریفلاکس اسید

اگر سوزش معده مکرر و مداوم دارید، بیماری ریفلاکس معده به مری ممکن است مقصر باشد. این بیماری که بیشتر به عنوان GERD شناخته می‌شود، با بوی بد دهان نیز همراه است. در واقع بر اساس یک مطالعه بزرگ، هر چه سوزش سر دل بیشتر باشد، احتمال بوی بد دهان نیز بیشتر می‌شود. GERD و هالیتوزیس در افرادی که از دندان مصنوعی نیز استفاده می‌کنند، ارتباط قوی‌تری دارند.

چگونه بفهمیم بوی بد دهان از معده است؟ اگر رفلاکس دارید و بوی بدی هم در دهان خود احساس می‌کنید؛ این نشان‌دهنده این است که هالیتوز به دلیل ریفلاکس معده است. جهت استفاده از قرص برای رفع بوی بد دهان ناشی از معده باید رانیتیدین مصرف کنید. البته گاهی اوقات پزشک ممکن است برای شما آنتی‌بیوتیک تجویز کند.

دندان مصنوعی و ایجاد زمینه برای رشد باکتری‌های بد بو

5) دندان مصنوعی؛ ایجاد زمینه برای رشد باکتری‌های بد بو

پروتزها در تمیز کردن با دندان‌های طبیعی تفاوت چندانی ندارند. هر دو باید هر روز تمیز شوند تا از هالیتوز و سایر نگرانی‌های سلامتی جلوگیری شود. پروتزهای مصنوعی را باید درست مانند دندان‌های طبیعی مسواک بزنید. بااین‌حال، اگر از دندان مصنوعی استفاده می‌کنید، باید یک قدم اضافی جهت بهداشت بردارید. باید در طول شب دندان مصنوعی خود را داخل آب قرار دهید. اگر از دندان مصنوعی خود مراقبت نکنید ممکن است پیچ بخورد. دندان مصنوعی نامناسب فضایی را برای جمع‌آوری و رشد باکتری‌های بدبو فراهم می‌کند.

6) بیماری لثه؛ پریودنتال

گاهی اوقات بوی بد دهان می‌تواند سرنخی از مشکلات سلامتی بزرگ‌تری باشد که نیاز به رسیدگی دارند. هنگامی که بوی بد دهانتان دائمی است، یکی از علائم بیماری لثه است. علائم دیگر بیماری لثه خونریزی لثه و تورم است. جهت درمان بیماری لثه باید به دندانپزشک مراجعه نمایید. جهت درمان هرگونه بیماری دهان و دندان می‌توانید به کلینیک دندانپزشکی تاج مراجعه نمایید.

7) سیگار کشیدن؛ مهم‌ترین علت بوی بد دهان

سیگار کشیدن می‌تواند منجر به بوی بد دهان از چندین جهت شود. اولین مورد بوی تنباکوی سوخته است که معمولاً برای افراد غیر سیگاری آزاردهنده است. دوم تمایل دود به خشک کردن دهان است که آن را بدون بزاق پاک‌کننده باکتری باقی می‌گذارد. در نهایت، کشیدن سیگار با بیماری لثه مرتبط است که یکی دیگر از منابع بوی بد دهان است.

درمان خانگی بوی بد دهان؛ رفع بوی بد دهان برای همیشه در منزل

اکنون که با مهم‌ترین علل بوی بد دهان آشنا شدید در این بخش درباره روش‌های درمان بوی بد دهان نکاتی را توضیح می‌دهیم. برای هر شخص یکی از روش‌های درمان خانگی بوی بد دهان مؤثر است. برای همه افراد نمی‌توان فقط یک روش را پیشنهاد داد. برای آشنایی با بهترین روش‌های رفع بوی بد دهان برای همیشه تا انتهای مطلب همراه ما باشید.

آب نمک و مقرون به صرفه ترین روش درمان بوی بد دهان

1) شستشوی دهان با آب نمک؛ مقرون به صرفه ترین روش درمان بوی بد دهان

شستشوی دهان با آب نمک یک راه ساده و مقرون‌به‌صرفه برای درمان بوی بد دهان است. آب نمک به مقابله با باکتری‌ها و شستشوی مواد غذایی نامناسبی که بین دندان‌های شما مانده است کمک می‌کند. وقتی مسواک زدید و نخ دندان کشیدید. از دهان‌شویه آب نمک استفاده کنید. محلول را حدود 30 ثانیه در اطراف دهان خود حرکت دهید و سپس به بیرون بریزید. 

2) رعایت بهداشت دهان و دندان؛ مسواک زدن و نخ دندان کشیدن

دندان‌های خود را دو بار در روز به مدت دو دقیقه مسواک بزنید. از خمیر دندان حاوی فلوراید استفاده کنید. روی تمیز کردن تمام سطوح دندان از جمله زبان تمرکز کنید. نخ دندان را فراموش نکنید. نخ دندان کشیدن روزانه، ذرات غذا را که بین دندان‌ها گیرکرده‌اند، از بین می‌برد. انواع مختلفی از نخ وجود دارد. نخ دندان مناسب خود را انتخاب کنید. باکتری‌ها و بقایای غذا می‌توانند روی زبان جمع و منجر به بوی بد دهان شوند. برای از بین بردن این تجمع به آرامی زبان خود را مسواک بزنید.

3) حذف قند و غلات؛ جلوگیری از رشد بیش از حد مخمر و کاندیدا

رشد بیش از حد مخمر و کاندیدا یکی از علل اصلی بوی بد دهان است. شما عزیزان با خوردن غلات، نان سفید و برنج سفید زمینه رشد کاندیدا را فراهم می‌کنید. قندها و غلات به فعالیت و رشد بسیاری از باکتری‌ها کمک می‌کنند. حذف یا کاهش مصرف شکر، محصولات حاوی شکر و غلات به از بین بردن بوی بد دهان کمک می‌کند.

4) استفاده از چربی های سالم؛ استفاده از مواد غذایی سالم

برای رفع بوی بد دهان برای همیشه از چربی‌های سالم استفاده کنید. چربی‌های سالمی که می‌توانید استفاده کنید عبارت‌اند از:

  • روغن نارگیل ارگانیک
  • روغن نارگیل بکر
  • روغن زیتون

مواد غذایی زیر نیز می‌توانند چربی‌های سالمی را تأمین کنند. همچنین به شما کمک می‌کنند تا قند و غلات تصفیه شده را از بین ببرید.

  • آجیل
  • دانه‌ها
  • آووکادو
  • تخم‌مرغ
  • ماهی
  • گوشت 

برای سلامت روده و دستگاه گوارش انواع غذاهای حاوی چربی بخورید. اگر بیماری کبد یا کیسه صفرا دارید، قبل از روغن نارگیل، ابتدا با پزشک خود مشورت کنید. با مصرف روغن نارگیل هضم صحیح غذاهای پرچرب ممکن است برای شما سخت باشد.

مصرف آب و دمنوش و خنثی کردن بوی بد دهان

5) هیدراته ماندن؛ مصرف آب و دمنوش

هیدراته ماندن برای سلامت کلی و نفس تازه ضروری است. آب ذرات غذا را می‌شوید. همچنین تولید بزاق را افزایش می‌دهد که به طور طبیعی دهان را تمیز کرده و بوها را خنثی می‌کند. سعی کنید روزانه هشت لیوان آب مصرف کنید. برای هیدراته ماندن می‌توانید از دم‌نوش‌های گیاهی نیز استفاده کنید. برخی دم‌نوش‌های گیاهی دارای خواصی هستند که نفس را تازه می‌کنند. گزینه‌هایی مانند چای نعناع یا چای سبز بهترین گزینه هستند.

6) جعفری؛ خوردن سبزیجات تازه

یک گیاه معطر که واقعاً می‌تواند به بهبود تنفس شما کمک کند جعفری است. جعفری طبیعت بسیار قلیایی دارد. اگر در خانه از آب سبزیجات مصرف می‌کنید، از جعفری، نعناع و سبزیجات برگ حتماً استفاده نمایید. همچنین نوشیدن آب خیار و کرفس نیز به بهبود تنفس شما کمک می‌کند.

ترکیب قلیایی سیب خام، جعفری، اسفناج و نعناع به عنوان یک درمان طبیعی برای بوی بد دهان به خوبی عمل می‌کند. زیرا پتانسیل افزایش فعالیت آنزیم‌ها را دارد و به طور طبیعی باکتری‌های بد را اکسید کرده و از بین می‌برد. جعفری و بسیاری دیگر از غذاهای گیاهی سبز سرشار از کلروفیل هستند که به خنثی کردن و رفع بوی بد دهان برای همیشه کمک می‌کند. البته نعناع تازه یکی دیگر از گیاهانی است که به طراوت نفس شما کمک می‌کند.

7) استفاده از لیمو تازه؛ دارای خواص ضدمیکروبی و آنتی‌اکسیدانی

لیمو نیز نقش مهمی در از بین بردن بوی بد دهان دارد. نشان داده شده است که آب‌لیمو دارای فعالیت‌های فیتوشیمیایی، ضدمیکروبی و آنتی‌اکسیدانی است که به کشتن باکتری‌ها و قارچ‌ها کمک می‌کند. همچنین التهاب در دهان را کاهش می‌دهد. می توانید یک لیمو را بمکید یا داخل یک لیوان آب لیموی تازه را فشار دهید.

سرکه سیب به عنوان یک درمان طبیعی برای بوی بد دهان

8) سرکه سیب؛ متعادل کردن سطح PH بدن

استفاده از سرکه سیب به عنوان یک درمان طبیعی برای بوی بد دهان، شهرت زیادی دارد. سرکه سیب PH سطح دهان را متعادل می‌کند و یک راه‌حل عالی برای بوی بد دهان شما است. بهترین راه مصرف این است که یک قاشق غذاخوری سرکه سیب را به یک لیوان آب اضافه کنید. این مخلوط را قبل از هر وعده‌غذایی میل نمایید.

درمان قطعی بوی بد دهان با طب سنتی

برای خلاص شدن از بوی بد دهان می‌توانید از روش‌های درمان قطعی بوی بد دهان با طب سنتی نیز استفاده کنید. مؤثرترین روش‌های رفع بوی بد دهان برای همیشه از طریق طب سنتی عبارت‌اند از:

  • هل: جویدن دانه‌های هل می‌تواند به از بین بردن بوی بد دهان شما کمک کند. یک مطالعه حتی اثرات ضدمیکروبی عصاره هل را بر روی باکتری‌های دهان نشان داده است.
  • چای سبز: چای سبز به دلیل اثرات ضدالتهابی و ضدمیکروبی خود به کاهش بوی بد دهان کمک کند. 
  • میخک: برای خوش‌بو کردن دهان می‌توانید میخک را بجوید یا به صورت دمنوش استفاده نمایید.
  • گلاب: گلاب برای بوی بد دهان بسیار مؤثر است. گلاب دارای خواص ضدباکتریایی و ضدالتهابی است که به کاهش رشد باکتری‌های ایجادکننده بوی بد دهان کمک می‌کند.

درمان‌های سنتی عوارض کمی به دنبال دارند. اما باز هم باید حد تعادل را رعایت نمایید. 

رفع بوی بد دهان برای همیشه در کلینیک دندانپزشکی تاج

در این مطلب شما عزیزان را با علل مختلف و روش‌های درمان بوی بد دهان در خانه و طب سنتی آشنا کردیم. همان‌گونه که اشاره کردیم برای رفع بوی بد دهان برای همیشه باید علت اصلی بوی بد دهان را شناسایی کنید. بوی بد دهان ممکن است به دلیل پوسیدگی و بیماری‌های دندان و دهان ایجاد شود. برای درمان مشکلات دندان و دهان خود می‌توانید به کلینیک دندانپزشکی تاج مراجعه نمایید. 

کلینیک دندانپزشکی تاج از مجهزترین کلینیک‌های دندانپزشکی در تهران است که به صورت شبانه روزی خدمات ارائه می‌دهد. شما عزیزان جهت انجام هرگونه مراقبت‌های دندانی خود و فرزندانتان می‌توانید به کلینیک دندانپزشکی تاج مراجعه نمایید. امکان رزرو وقت مشاوره و ویزیت از طریق آنلاین نیز برای شما عزیزان وجود دارد. برای رزرو وقت و مشاوره از طریق راه‌های زیر با ما در تماس باشید.

شماره تلفن: 91305400-021

آدرس کلینیک: جنت آباد مرکزی، تقاطع نیایش (چهار راه ایرانپارس)، طبقه فوقانی بانک سپه، پلاک ۲

اینستاگرام: https://instagram.com/dentaj_clinic

پرتکرارترین سوالات کاربران

1. چه نوشیدنی بوی بد دهان را از بین می‌برد؟

قهوه یک عامل شناخته شده بوی بد دهان است. اما اگر از نوشیدنی گرم برای شروع روز خود لذت می‌برید، می‌توانید از چای سبز استفاده کنید. چای سبز حاوی ترکیبات ضدباکتریایی است که با بوها مبارزه می‌کند و همچنین سرشار از آنتی‌اکسیدان‌های سالم است.

2. سریع‌ترین درمان خانگی برای بوی بد دهان چیست؟

سریع‌ترین درمان خانگی برای بوی بد دهان عبارت‌اند از:

  • شیر
  • ماست
  • میوه‌ها و سبزیجات
  • آناناس
  • دانه‌های رازیانه

3. اسم قرص برای رفع بوی بد دهان چیست؟

یک دوره آنتی‌بیوتیک مانند مترونیدازول، برای کاهش رشد بیش از حد باکتری‌های تولیدکننده گوگرد مؤثر است. با دندانپزشک خود صحبت کنید تا علت بوی بد دهان خود را شناسایی کرده و مؤثرترین اسم قرص برای رفع بوی بد دهان را جستجو کنید.

4. آیا هالیتوز درمان می‌شود؟

هالیتوزیس یک بیماری شایع است که می‌تواند باعث خجالت یا اعتمادبه‌نفس پایین شود. معمولاً می‌توانید با درمان بیماری زمینه‌ای از شر بوی بد دهان خلاص شوید.

تازه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *