جراحی لثه یکی از مهمترین روشهای درمانی در بهبود سلامت دهان و دندان است. این روش درمانی علاوه بر رفع مشکلات لثه، به پیشگیری از عوارض جدیتر کمک میکند. اما آیا میدانستید مراقبت های بعد از جراحی لثه تأثیر زیادی بر موفقیت عمل دارند؟
با رعایت دستورالعملهای پس از جراحی میتوانید فرآیند بهبودی خود را تسریع بخشیده و بروز مشکلات بعدی جلوگیری کنید. در این مقاله از کلینیک دندانپزشکی شبانه روزی تاج با 8 نکته اساسی درباره راهکارهای مراقبتی پس از جراحی لثه آشنا خواهید شد تا مسیری هموار به سمت سلامتی داشته باشید. تا انتهای مطالب ما را همراهی کنید.
علائم عفونت لثه بعد از جراحی؛ تورم، درد زیاد و ترشحات چرکین را جدی بگیرید!
عفونت پس از جراحی لثه معمولاً مشکلاتی به همراه دارد و باید سریع بررسی و درمان شود. برخی از مهمترین علائم عفونت لثه بعد از جراحی عبارتند از:
- تورم شدید و مداوم
- درد زیاد و طولانی
- قرمزی و التهاب شدید در لثه
- ترشحات چرکین و غیرطبیعی
- بوی بد دهان و مداوم
- تب و علائم عفونت عمومی
اگر بعد از جراحی لثه هر یک از علائم بالا را مشاهده کردید فوراً به جراح یا دندانپزشک خود مراجعه نماید. درمان سریع از بروز مشکلات بعدی ناشی از عفونت لثه پس از عمل جلوگیری میکند.
مراقبت های بعد از جراحی پیوند لثه؛ تأثیر جراحی بر ایمپلنت و پروتز نیز قابل توجه است!
برخی به اشتباه تصور میکنند که ترمیم آسیبهای لثه و حفظ یا بهبود وضعیت دندان و لثهها فقط روی دندانهای اصلی تأثیر میگذارد. بهتر است بدانید اثر جراحی لثه گرچه روی دندانهای اصلی بیشتر دیده میشود. اما این نوع عمل برای کسانی که پروتز یا ایمپلنت دندان دارند نیز تأثیر قابل توجهی میگذارد. متخصصان و کسانی که در زمینه خدمات لثه تجارب زیادی دارند درباره مراقبت های بعد از جراحی پیوند لثه، نکاتی را یادآوری کردهاند. در ادامه به بیان این نکات میپردازیم.
1 ـ مراقبت بعد از جراحی لثه برای ایمپلنت؛ لبهای خود را بسته نگه دارید!
پس از جراحی لثه بلافاصله لثهها حساس میشوند. متخصص از شما میخواهد گاز پانسمان را 40 تا 50 دقیقه اول روی محل زخم نگه دارید تا خطر خونریزی کاهش یابد. همچنین، از صحبت کردن خودداری کنید. تا سه روز از صحبت کردن بپرهیزید و روزه سکوت بگیرید. البته سکوت شما مراقبت بعد از جراحی لثه برای ایمپلنت به معنای برقرار نکردن ارتباط نیست. با یک تخته وایت برد و نشانگر احساسات خود را با صدای بلند بنویسید.
2 ـ مراقبت ها بعد از کشیدن دندان عقل؛ زبان خود را داخل دهان نچرخانید!
پس از هر گونه جراحی دهان طبیعی است که بخواهید آن ناحیه را با زبان خود لمس یا کاوش کنید. به یاد داشته باشید که تکان دادن زبان پس از کشیدن دندان عقل یا جراحی لثه منجر به جابجایی گاز، پاره شدن بخیه و سایر مشکلات میشود. سعی کنید دهان خود را زیاد نجنبانید. دستورالعمل دندانپزشک خود را دنبال نمایید تا دردتان تسکین یابد. با مراقبت ها بعد از کشیدن دندان عقل به بهترین نتایج خواهید رسید.
3 ـ مراقبت های ایمپلنت دندان؛ از یخ برای کاهش تورم استفاده کنید!
هر گونه ضربه فیزیکی با درد و تورم در ناحیه ایمپلنت همراه است. شما میتوانید با نگه داشتن یخ روی لب و فکها، تورم را کاهش دهید. یخ، تورم ناشی از ایمپلنت دندان را میکاهد درد را تسکین میدهد.
به منظور مراقبت های ایمپلنت دندان از یخ حدود 10 تا 20 دقیقه در هر بار استفاده نمایید. قبل از این که به دهان خود استراحت دهید متخصص ممکن است داروهایی مانند استامینوفن یا ایبوپروفن را توصیه نماید.
4 ـ مراقبت بعد عصب کشی دندان، به آرامی مسواک بزنید!
نحوه مسواک زدن بعد از جراحی لثه یا عصب کشی دندان اهمیت زیادی دارد. پس از جراحی لثه یا عصب کشی دندان مراقب مسواک زدن باشید. چند روز اول بعد از جراحی روی لثه مستقیماً مسواک نزنید. اما پس از بهبودی کامل به آرامی مسواک بزنید. برای مراقبت بعد عصب کشی دندان نیز به مسواک زدن با دقت و ملایم ادامه دهید.
برای رعایت بهترین نحوه مسواک زدن بعد از جراحی لثه، از مسواکی با برس نرم استفاده نمایید تا زمانی که بهبودی کامل حاصل شود. اگر خیلی سخت مسواک بزنید بافت لثه دوباره آسیب میبیند. از دهانشویههای ضدعفونی کننده مانند کلرهگزیدین برای بهبود عفونت استفاده نمایید.
5 ـ بعد از جراحی لثه چی بخوریم؛ غذاهای نرم میل کنید!
پس از جراحی لثه پزشک احتمالاً به شما اجازه نمیدهد تا 48 ساعت غذا بخورید. گاز گرفتن و جویدن غذا به بخیهها آسیب رسانده و آنها را پاره میکند. در پاسخ به این پرسش که بعد از جراحی لثه چی بخوریم؟ اولین نکته توجه به نرم بودن غذاست. بعد از این که توانستید غذا بخورید از مواد غذایی سفت و سخت اجتناب نمایید. غذاهای نرم میل کنید. برخی از مواد غذایی نرم عبارتند از:
- موز
- ماست
- تخم مرغ
- ژله
- توفو
- سبزیجات پخته شده
- پاستا بدون سس
- فرنی
- سوپ
اسموتیها یکی دیگر از گزینههای عالی برای وعدههای غذایی بعد از جراحی هستند. اسموتی نیز نیازی به جویدن ندارند. اسموتی کمتر احتمال دارد دندان یا لثه را لکهدار کند. از خوردن سالاد و میوههای سفت بپرهیزید. در زمان درمان عفونت لثه در کودکان نیز لازم است از مصرف غذاهای سفت اجتناب و غذاهای نرم را برای کودک خود آماده کنید.
6 ـ مراقبت بعد از جراحی لثه برای روکش؛ به دمای غذای مصرفی توجه کنید!
پس از جراحی لثه نهتنها باید مراقب انتخاب نوع غذا باشید، بلکه باید دمای غذای مصرفی خود را نیز کنترل نمایید. دمای غذا در مراقبت بعد از جراحی برای روکش تأثیر چشمگیری دارد. خوردن و نوشیدن غذاهای خیلی گرم یا خیلی سرد باعث درد و ناراحتی میشود. همچنین، دمای نامناسب غذا ممکن است لثههای در حال بهبودی را دچار آسیب کند.
برای مثال، خوردن یا نوشیدن چیزی خیلی داغ بعداً روی لثه اثرات منفی میگذارد. خنثی نگه داشتن دمای غذا و آزمایش غذاهای داغ برای اطمینان از سرد شدن آنها قبل از خوردن باعث کاهش ناراحتی دهان در طول درمان میشود.
7 ـ مراقبت های بعد از جراحی لیفت لثه؛ کمی استراحت کنید!
بعد از جراحی لیفت لثه شاید فکر کنید فقط دهان شما نیاز به مراقبت دارد. اما این تصوری اشتباه است، زیرا جراحی روی کل بدن اثر میگذارد. احتمالاً احساس درد، گیجی، خستگی و اضطراب خواهید داشت. استراحت زیاد یکی از مؤثرترین مراقبت های بعد از جراحی لیفت لثه است. با استراحت کردن علائم درد بعد از جراحی هر چه زودتر کاهش مییابد و به حالت اولیه خود بازمیگردید.
در صورت امکان مدتی از کار و فعالیتهای فوق برنامه کناره بگیرید. از چتهای طولانی با تلفن، ورزشهای سخت و سایر فعالیتها خودداری نمایید که به دهان و بخیه لثه فشار میآورند.
8 ـ مراقبت های لازم بعد از جراحی لثه و کشیدن دندان؛ استفاده از دارو!
طبیعی است که در طول دوره نقاهت احساس ناراحتی کنید. دندانپزشک شما برای تسکین درد بعد از جراحی بهترین داروها را توصیه میکند. داروهایی مانند ایبوپروفن و پاراستامول یکی از ضروریترین مراقبت های لازم بعد از جراحی لثه و کشیدن دندان هستند. این داروها تورم را کاهش داده و ناراحتی را تسکین میدهند. اما اگر درد شدید باشد، کودامول گزینه خوبی است.
همچنین، دندانپزشک ممکن است برای جلوگیری از عفونت آنتی بیوتیک تجویز کند. اگر داروهای مسکن مصرف میکنید، دستورالعمل های پزشک را دقیق دنبال کنید. از مصرف بیش از حد مسکن خودداری نمایید. اگر دردتان غیرقابل تحمل شد، به دنبال کمک از متخصص باشید. حتی اگر احساس کردید کاملاً خوب شدید و نیازی به آنتی بیوتیک ندارید، باز هم مصرف آنتی بیوتیک را تا پایان دوره درمان ادامه دهید.
بیشتر بدانید: برای ورم لثه چه قرصی بخوریم؟ علل التهاب لثه و درمانهای پرکاربرد!
جراحی لثه با خیالی راحت زیر نظر متخصصان باتجربه کلینیک دندانپزشکی تاج!
در این مقاله به بررسی انواع مراقبت های لازم بعد از جراحی لثه و کشیدن دندان پرداختیم. مدیریت خونریزی پس از جراحی، کنترل دمای غذای مصرفی، نوع مواد غذایی انتخابی، استفاده از داروهای مسکن و آنتی بیوتیک، استراحت کافی و کمپرس سرد از جمله راهکارهای مراقبتی بعد از جراحی لثه هستند.
اگر هر گونه مشکلی در لثه خود احساس میکنید یا نیاز به مشاوره و بررسی متخصصان دارید، ما مراجعه به کلینیک دندانپزشکی تاج را پیشنهاد میکنیم. با متخصصان ماهر و باتجربه تاج دنتال هر گونه درمان یا عمل جراحی لثه را با خیالی آسوده و اطمینان کامل انجام دهید. راههای ارتباطی با کلینیک شبانه روزی تاج به شرح زیر است:
آدرس کلینیک دندانپزشکی تاج: جنتآباد مرکزی، تقاطع نیایش (چهارراه ایرانپارس) طبقه فوقانی بانک سپه، پلاک 2
تلفن تماس کلینیک تاج: 91305400-021
صفحه اینستاگرام کلینیک دندانپزشکی تاج
کلینیک دندانپزشکی شبانهروزی تاج به صورت 24 ساعته حتی در روزهای تعطیل آماده ارائه کلیه خدمات اعم ترمیم و زیبایی دندان، ارتودنسی دندان و دندانپزشکی کودکان به شما عزیران است.
سؤالات رایج
آیا پس از جراحی لثه میتوان ورزش کرد؟
حداقل 3 تا 5 روز پس از جراحی لثه، ورزش و فعالیت سنگین انجام ندهید.
تا چه زمانی بعد از جراحی لیفت لثه باید از دهانشویه استفاده کرد؟
طبق دستور پزشک معمولاً تا دو هفته بعد از جراحی لیفت لثه باید از ضدعفونی کننده استفاده نمود.
آیا استفاده از نی برای نوشیدنیها بعد از جراحی لثه مشکل ایجاد میکند؟
استفاده از نی بعد از جراحی لثه فشار مکشی ایجاد کرده و روند بهبودی را مختل میسازد.
آیا بوی بد دهان بعد از جراحی لثه طبیعی است؟
بله، بوی بد دهان تا چند روز پس از جراحی لثه طبیعی است. اما اگر بوی بد دهان ادامه یابد باید مراقبت های بعد از جراحی لثه را انجام داده و با پزشک مشورت نمایید.